DE TEGENSTANDER | Pechvogels in Arnhem

DE TEGENSTANDER | Pechvogels in Arnhem

12 reacties 12
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

De laatste keer dat Feyenoord thuis tegen Vitesse speelde, was het de kersverse kampioen. Nu staat er in de Kuip op zaterdagavond 21:00 veel meer op het spel. Net als in de vorige thuiswedstrijd tegen Vitesse is Bas Nijhuis de scheidsrechter. Stan Teuben zal hem als VAR bijstaan vanuit Zeist.

Historie
Feyenoord speelde 85 keer eerder tegen Vitesse. Maar liefst 41 wedstrijden wisten de Rotterdammers van de Arnhemmers te winnen. In de eigen Kuip verloor Feyenoord pas vijf keer van Vitesse van de 43 gespeelde wedstrijden. Twaalf thuiswedstrijden eindigden in een remise en 27 keer trok Feyenoord aan het langste eind. Feyenoord won slechts één keer met vijf doelpunten verschil van Vitesse in het seizoen 91/92, 5-0 is de grootste thuisoverwinning. Van de vijf laatste officiële confrontaties tussen Feyenoord en Vitesse won Feyenoord er slechts één. Van de laatste vijf thuiswedstrijden tegen Vitesse verloor Feyenoord twee keer. Vitesse is ondanks de afgegleden status een lastige tegenstander voor het Feyenoord van Arne Slot.

Actueel
Het rommelt in Arnhem. De club werd vanwege de Russische eigenaar sportief keihard geraakt door de oorlog in Oekraïne. Na een uitzonderlijk jaar waarin het Europees en Nationaal wist te verbazen ontstond zich een ware leegloop. Daar kwam ook nog eens bij dat Vitesse lange tijd in onzekerheid leefde door het opzeggen van het huurcontract met de Gelredome. Voormalige eigenaar Oyf schold een miljoenenschuld kwijt maar daarmee niet de problemen van de club. Accountant BDO wil namelijk geen verklaring afgeven bij de jaarrekening van het vorige boekjaar. Het ontbreken van een verklaring kan in het uiterste geval zelfs leiden tot puntenaftrek in de competitie. Dat zou voor de Arnhemmers desastreus zijn, aangezien zij er al niet florissant voor staan.  Met twee schamele overwinningen en één gelijkspel vindt Vitesse zichzelf terug op plek 11 van de ranglijst, maar net boven laagvliegers als Almere City, PEC Zwolle en RKC. Vitesse wist de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen, om na vijf nederlagen op rij aartsrivaal NEC te verslaan in Nijmegen. Het gelijke spel tegen Excelsior in een halflege Gelredome bood echter direct weer minder optimisme.

Analyse tegenstander
Vitesse raakte alle pijlers onder het succes van Thomas Letsch kwijt. Met Davy Pröpper en Marco van Ginkel werd een jeugd duo herenigd, maar niet van lange duur. Pröpper raakte, nadat hij na een pauze van een jaar weer het plezier in voetbal had gevonden, zwaar geblesseerd. Philip Cocu weet nimmer een constante lijn bij de Arnhemmers neer te zetten qua prestaties. De enige die zich nog aan de malaise heeft onttrokken is Million Manhoef. De rappe buitenspeler die ook als back uit de voeten kan kende goed vorig seizoen. Echter in het nieuwe seizoen kan hij met slechts één goal en nul assists nog geen stempel drukken. Vitesse wist overigens pas zes doelpunten te maken, alleen RKC en FC Utrecht scoorden minder vaak. Dat valt niet los te zien van het blessurespook dat momenteel stevig door Arnhem waart. Drie van de vier centrumspitsen in de selectie zijn uitgeschakeld, daarnaast zijn Pröpper en Tielemans uitgeschakeld. Marco van Ginkel probeert uit alle macht zijn team op sleeptouw te nemen en met drie goals is hij dan ook clubtopscorer. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ploeg van Philip Cocu aantreden in de klassieke 4-3-3 opstelling.

Vermoedelijke opstelling:
Room; Arcus, Oroz, Hendriks, Pinto; Van Ginkel, Meulensteen, Kozlowski; Manhoef, Hamulic, De Regt.

Lees ook