OVERZICHT | De transfers onder acht jaar Van Geel

OVERZICHT | De transfers onder acht jaar Van Geel

Met het aanstaande vertrek van Giovanni van Bronckhorst als trainer van Feyenoord mag Martin van Geel zich gaan buigen over de taak om een nieuwe trainer aan te stellen. Met Koeman en Van Bronckhorst had de technisch directeur van Feyenoord regelrechte voltreffers, Fred Rutten was met een geforceerd vertrek een minder groot succes. Maar hoe goed doet Van Geel het zelf eigenlijk? Wat is de transferbalans van de technisch directeur van de afgelopen 8 jaar en hoeveel waarde heeft hij daarmee kunnen toevoegen aan Feyenoord. FR-Fans.nl zette alle inkomende transfers en spelers waar een transfersom voor is ontvangen op een rijtje.


Martin van Geel is ingestapt als opvolger van Leo Beenhakker per mei 2011, met de verkoop van jeugdspelers Fer, Wijnaldum, Castaignos en Biseswar kon hij direct ruim 12 miljoen bijschrijven. Gezien de schuldenlast van Feyenoord op dat moment kon dit niet worden omgezet in aankopen en was Van Geel genoodzaakt de selectie te versterken met transfervrije spelers. Van de transfervrije en gehuurde spelers kunnen Kuyt, Van Persie en Guidetti makkelijk als grootste successen worden aangewezen.

Als we kijken naar de inkomsten van jeugdspelers en spelers die voorafgaand aan de periode van Geel zijn gehaald komen we uit op ruim 82 miljoen. De spelers uit eigen jeugd hebben met 75 miljoen een grote invloed op de positieve transferbalans die Van Geel in de afgelopen 8 jaar heeft behaald. Deze balans bedraagt met 56 miljoen aan uitgaven en 112 miljoen aan inkomsten 56 miljoen positief. Zonder de inkomsten van jeugdspelers en verkochte spelers uit de periode voor Van Geel bedraagt deze balans 26 miljoen negatief. Kanttekening die hierbij geplaatst kan worden is dat er nog spelers in de selectie zijn die verkocht kunnen worden.

In potentie kunnen een aantal spelers van het huidige elftal deze balans nog om doen slaan. De aankopen van Van Geel die hier voor in aanmerking komen zijn: Berghuis, Jørgensen, Haps, St. Juste, Larsson, Ayoub en Sinisterra. Deze spelers zouden gezamenlijk op dit moment 41,5 miljoen moeten opleveren volgens de gegevens van Transfermarkt.com. Hiermee zou de transferbalans van de technisch directeur uitkomen op een kleine 16 miljoen positief.

Op basis van de voorgaande gegevens kunnen we wel stellen dat het succes van Martin van Geel bij Feyenoord sterk afhankelijk is van inkomsten uit transfers van jeugdspelers. Van Geel heeft zich hierbij als sterke onderhandelaar geprofileerd. Met deze inkomsten is de club Feyenoord uit een diep dal gekomen. Maar gezien de waarde die hij zelf heeft toegevoegd, een potentiële 2 miljoen per jaar lijkt hij op lange termijn niet veel extra vermogen te hebben gecreëerd.

FR-Fans.nl mini poll

Martin van Geel heeft het prima gedaan in die acht jaar

1 stemmen
Lees meer over:

Discussieer mee! 96 reacties

Gast8338244123

Je plaatst een bericht als Gast8338244123