'Dit was een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving voor Ajax'

In de NOS Voetbalpodcast blikt presentator Arno Vermeulen terug op het voetbalweekend met daarin De Klassieker. In deze aflevering zitten ook commentatoren Jeroen Grueter, Jan Roelfs en Philip Kooke. De heren hebben gefascineerd gekeken naar de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, die Feyenoord glansrijk heeft gewonnen met 6-0.

Roels trapt af: ‘Ajax miste passie om de wedstrijd te winnen, in schril contrast met Nieuwkoop.’ De heren denken niet dat het met de leeftijd van Ajax te maken heeft. Roels: ‘Daar ligt de taak van een coach als je weet dat Feyenoord in vorm is.’ Grueter doet ook een duit in het zakje: ‘Al heel snel ging Ajax tijdrekken. Snel daarna viel de 1-0 en de 2-0 en toen wist je dat het hek van de dam was.’ De commentator is nog scherper in zijn beoordeling: ‘Feyenoord heeft zichzelf tekort gedaan en had hier gewoon met dubbele cijfers moeten winnen.’ Grueter zag een uitzinnige sfeer in het stadion, bijna vergelijkbaar met het behalen van het landskampioenschap van vorig jaar: ‘Mensen stonden enorm feest te vieren, dat zegt wel iets over het belang van deze wedstrijd en de waarde van deze wedstrijd voor Feyenoord.’ Grueter spreekt zelfs over een ‘totaal gesloopt Ajax’: ‘Feyenoord speelde een magnifieke wedstrijd, alles erop en eraan.’

Vleugelspelers

Vermeulen stelt de vraag hoe de vleugelspelers gister waren en of de media niet te kritisch is geweest in de weken daarvoor. Kooke: ‘Ze zijn jong en wisselvallig. Ze kunnen waanzinnig goed voetballen en wel eens een wedstrijd tegenvallen.’ Kooke vindt dat trainer Arne Slot goed gewisseld heeft de afgelopen periode en zorgt voor het rendement bij deze aanvallers hoog is. Kooke ziet een geweldige Paixao: ‘Gisteren was het ook weer twee keer geweldig prijs.’ Roels gaat verder: ‘Geertruida en Nieuwkoop dragen ook bij aan het succes van die vleugelspelers.’ Roels doelt op het ‘vuile werk’, het hoog drukzetten van Feyenoord en dat de Rotterdammers vooral op de helft van de tegenstander spelen.

De mannen zien ook een minpuntje in de weergaloze wedstrijd van de stadionclub. Spits Santiago Giménez scoorde niet. Vermeulen nuanceert dit: ‘De buitenspelers hebben relatief weinig assists omdat ze gaan voor hun eigen goal. Als spits krijg je dan ook niet veel fijne ballen van.’ De Mexicaan heeft wel kansen gekregen en heeft hard gewerkt vinden de analisten.

Arne Slot

De mannen hebben genoten van een aanwezige Arne Slot, Grueter zegt daarover: ‘Hij ging tekeer als een bezetene.’ De commentator zag een betrokken trainer die na afloop heerlijk stond te genieten met een grote glimlach. ‘Dit was ook wel de wedstrijd ervoor.’ Grueter gaat verder: ‘Ik denk dat er heel erg uit spreekt dat Feyenoord zich tekort gedaan voelde toen in Amsterdam.’ Grueter bedoelt dat de wedstrijd, die toen met 0-4 gewonnen werd, in twee delen werd uitgespeeld. Hji zegt daarover: ‘Die wedstrijd is toen gekaapt door de supporters (van Ajax, red.). Dat had toen ook een historische ontmoeting moeten worden.’ Grueter zag nu een getergd Feyenoord met een fantastische intentie: ‘Dit was een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving voor Ajax.’

Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten