'Te Kloese kan in de zomer vragen wat hij wil'

Feyenoord maakt onder Arne Slot een mooie ontwikkeling door. De Rotterdammers spelen goed voetbal, vallen op en doen mee voor de prijzen. In de afgelopen zomers werden steeds belangrijke spelers verkocht en aankomende zomer zal dat niet anders zijn. Wat kan Feyenoord doen om zich direct te versterken met nieuwe spelers deze zomer. Een lastige klus voor Arne Slot en Dennis te Kloese. Mikos Gouka schrijft erover in de zaterdageditie van het AD.

Dennis te Kloese is algemeen directeur en technisch directeur tegelijk. Daarnaast is hij lid van de European Club Associaton (ECA) een organisatie die de belangen van de clubs vertegenwoordigt. Te Kloese krijgt rondom scouting ondersteuning van Jelle Goes, die overigens ook het aanspreekpunt is voor het eerste vrouwen elftal. Deze ondersteuning is nodig voor Te Kloese, die drukke maanden in zal gaan. Gouka noemt zijn stuk dat bijvoorbeeld spits Santiago Giménez mag vertrekken, waarbij de opvolger in principe al in huis is met Ayase Ueda. Of de Japanner het waar kan maken, is nog maar de vraag.

Andere uitgaande transfers

Gouka noemt nog meer spelers die op weg naar de uitgang zouden kunnen zijn en die niet meteen een opvolger klaar hebben staan. Mats Wieffer zou in de winter naar Atletico Madrid hebben kunnen gaan en de verwachting is dat er in de zomer nog meer topclubs voor hem klaarstaan. Daarnaast is Dávid Hancko een van de meest stabiele krachten van Feyenoord en lijkt Paris Saint-Germain behoorlijk gecharmeerd van de verdediger te zijn. Het verhaal van Lutsharel Geertruida is bekend, hij kon in de zomer naar Red Bull Leipzig maar zag die transfer op het laatste moment in het water vallen. De kans dat deze ‘jongen van Zuid’ gaat, is aannemelijk. En wat gaat er gebeuren met Quinten Timber, die een fantastische ontwikkeling doormaakt? Zal Yankuba Minteh kunnen blijven of gaat hij bij Newcastle United aansluiten? Staat Bijlow weer onder de lat volgend seizoen of gaat die ook een plekje krijgen bij een buitenlandse club?

Versterkingen aan de bovenkant

Wanneer Feyenoord de tweede plek op de ranglijst vasthoudt, zal de stadionclub rond de 40 miljoen euro kunnen bijschrijven op de rekening. Maar het geld moet ook op de juiste manier uitgegeven worden. Gijs Smal, die transfervrij over zal komen, is geen directe versterking aan de bovenkant. Deze versterkingen waren er aan het begin van het seizoen niet meteen, volgens Slot één van de redenen voor het puntverlies. Ook tijdens de winterse break, kwam er niks bij en zag Feyenoord juist spelers afhaken door de Africa Cup en Azië Cup. Slot geeft in persconferenties steeds aan dat Te Kloese en hij goede lijntjes hebben en met elkaar in gesprek zijn. Ook weet de trainer dat de clubleiding er alles aan doet om de juiste speler voor het juiste bedrag te vinden, maar dit niet altijd gelukt is. Maar Te Kloese zal er alles aan doen om Slot te behouden voor Feyenoord. De best betaalde trainer van Feyenoord ooit is belangrijk voor de club en de ontwikkeling. De trainer is nog steeds in dienst van de club, sterker nog, verlengde tot 2026. Gouka weet ook dat Slot geen gelimiteerde transfersom in zijn contract heeft staan: ‘Als Bayern München of een andere topclub inderdaad aanklopt in de Kuip voor Slot, kan Te Kloese financieel vragen wat hij wil.’ Slot zelf heeft zich hier ook al eens over uitgelaten en lijkt niet per se weg te willen. Slot wil Feyenoord kapitaalkrachtiger maken, met het ontwikkelen van spelers maar ook door sterke spelers aan te trekken die vervolgens het niveau weer omhoog halen (en de jonge jongens helpen ontwikkelen)

Hoofd opleidingen

Te Kloese heeft nog meer zorgen aan zijn hoofd. Hoofd opleidingen Rini Coolen vertrekt na dit seizoen en daar zal een vervanger voor gevonden moeten worden. Intern zouden Jelle Goes of Koen Stam dit kunnen doen, maar er zijn ook geluiden dat commissaris Sjaak Troost graag Glenn van der Kraan terug zou willen halen vanuit Manchester City. Zo’n positie van hoofd opleidingen ligt gevoelig en ook hier zal de de drukke Te Kloese een goede inschatting moeten gaan maken. Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten