Kökcü hint op mogelijk vertrek: 'Ik word door Schmidt te veel gekoppeld aan allerlei taken'

Kökcü hint op mogelijk vertrek: 'Ik word door Schmidt te veel gekoppeld aan allerlei taken'

39 reacties 39
Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

In De Telegraaf van zaterdagochtend schrijft journalist Marcel van der Kraan over oud-aanvoerder Orkun Kökcü en zijn verstandhouding met Benfica-trainer Roger Schmidt. Kökcü is openhartig in een interview en vertelt dat het na zijn mooie start een stuk minder voortvarend gaat in Lissabon.

Kökcü ging weg voor een enorm bedrag, SL Benfica had nog nooit meer geld uitgegeven aan een speler. Het bedrag wat Feyenoord ontvangt kan nog oplopen tot 35 miljoen euro. De middenvelder werd binnengehaald als ster maar structureel schitteren in Portugal is nog niet gelukt. Trainer Schmidt die Kökcü nog kent uit zijn tijd in de eredivisie stelt de bepalende speler vaak verdedigend op. Afgelopen week begon Kökcü zelfs op de bank tijdens een Europese wedstrijd, terwijl de Turk in de week daarvoor nog ‘man of the match’ was met een goal én een assist. Kökcü lijkt zelfs aan te sturen op een zomers vertrek als er niks verandert.

Kökcü zucht diep en vertelt dat hij een bewuste keuze heeft gemaakt om naar Portugal te gaan om zich daar verder te ontwikkelen. Die ontwikkeling heeft nog niet voldoende plaatsgevonden, vindt de creatieve middenvelder. Dit begon eigenlijk al bij de bekendmaking van zijn transfer, omdat Kökcü nooit groots gepresenteerd is. Kökcü zegt daar het volgende over: ‘Ik ben ook niet het type dat met zijn vuist op tafel slaat of eisen stelt, maar misschien ben ik juist vanwege de rol die ik van hem (Schmidt, red.) kreeg wel te bescheiden geweest.’

Verwachtingen

Schmidt zou in de gesprekken met Kökcü gezegd hebben dat de middenvelder een cruciale speler zou zijn voor de ploeg. Een speler die naar voren moest spelen en de lijnen mocht uitzetten. Kökcü koos dus ook voor Schmidt omdat die hem vaker aan het werk gezien heeft en precies wist waar zijn krachten zouden liggen. Maar Kökcü rent nu meer achter de bal aan en krijgt niet de vrijheid die hij nodig heeft. ‘Ik word door Schmidt te veel gekoppeld aan allerlei taken. En dat is niet nodig als je echt mijn kwaliteiten wil benutten.’ Kökcü wordt aan banden gelegd en gefrustreerd dat hij niet voor Benfica kan betekenen wat hij wil. Sterker nog, Schmidt laat Kökcü zelfs niet elke wedstrijd spelen. Iets waar de middenvelder zeer teleurgesteld over is.

Zelfvertrouwen

Kökcü baalt, maar deze periode doet niks af aan zijn zelfvertrouwen. De aanvallende middenvelder vertelt dat hij terugdenkt aan zijn uitverkiezing van ‘Voetballer van het Jaar’ en welke goede voetballers dus op hem gestemd hebben. De waardering die daaruit spreekt maakt dat de doorgaans sympathieke Kökcü prima zijn kracht kan zien en kan zien wat hij voor waarde heeft, mits hij op de goede manier wordt ingezet. Iets wat Schmidt nu niet lijkt te doen, maar Arne Slot wel al die jaren gedaan heeft. Kökcü is altijd lovend over Slot en vindt hem de beste trainer waarmee hij ooit gewerkt heeft. De oefenmeester heeft hem gepusht en verder in ontwikkeling gebracht.

Portugees leven

Kökcü heeft moeten wennen in Portugal. Hij sprak de taal niet en moest overal zelf achteraan. Grappend vertelt hij dat het meer op Turkije lijkt dan op Nederland. De speler geeft aan echt twee maanden te hebben nodig gehad om te kunnen aarden. Ook is Kökcü op dit moment nog niet zo geliefd bij de Portugese supporters, zoals hij in Rotterdam wel was. De Kuip stond altijd achter hem en hier is dat nog niet zo. Hij is zeker nog niet de meest geliefde speler en snapt dat wel, vanwege de hoge verwachtingen die hij met zich meebracht. Kökcü wil die verwachtingen maar wat graag waarmaken, maar dan wel met een rol in het team die op zijn lijf geschreven is en niet hoe hij nu wordt misbruikt.

Lees ook