Van der Laan verdedigt Feyenoorder: 'Het is totale onzin!'

Van der Laan verdedigt Feyenoorder: 'Het is totale onzin!'

Sam Larsson lijkt langzaamaan wat beter in zijn vel te zitten bij Feyenoord. Lange tijd werd de linksbuiten bestempeld als de volgende speler met Kuipvrees. De laatste weken lijkt hij steeds beter te gaan voetballen en de druk van zich af te schudden.


Harry van der Laan was in het seizoen 90/91 in dienst van Feyenoord. In gesprek met Voetbal Primeur geeft de voormalig spits aan dat het onzin moet zijn. "Noteer maar: Kuipvrees bestaat niet. Dat is een verzonnen mythe", aldus Van der Laan. "Het is totale onzin!"

Van der Laan is duidelijk waarom je het wel of niet redt in De Kuip. "Gaat puur en alleen om kwaliteit. Het heeft niets met Kuipvrees te maken. 10.000, 30.000 of 50.000 mensen in een stadion: doet er niet toe. Het gaat puur om de weerstanden die bij een topclub ontstaan. Bijna elke ploeg graaft zich in en de ruimtes worden dus kleiner. Je krijgt heel ander voetbal."

Het is dus niet de druk van de supporters, maar de veranderingen die je bij een topclub tegen komt. "Die zaken bepalen of iemand het niveau van Feyenoord wel of niet aankan. Dan gaan ze het over De Kuip hebben… Allemaal gelul! Het draait om kwaliteit. Er zijn zelfs boeken geschreven over Kuipvrees", weet Van der Laan. "Nu heb je 't met Larsson. Bij sc Heerenveen en andere clubs mocht-ie altijd z'n gang gaan. Dat kán nu eenmaal niet in de top, tenzij je een absolute wereldspeler bent misschien."

"Larsson is een gewone linksbuiten die zoekende is. Ik vind dat ze hem best wel gesteund hebben. Larsson heeft al veel tijd en kansen gehad van Feyenoord. Vroeger was dat anders. Als je dan een paar wedstrijden niet goed speelde, stond je ernaast."

Als het voetbal beter wordt, gaat het voor aanvallers ook makkelijker, dan gaat Larsson ook vanzelf meer scoren. Kijk maar naar Steven Berghuis, geeft Van der Laan aan. "Aan de andere kant: bij Heerenveen was het ook geen doelpuntenmachine, hè? Viel wel mee, toch? Als het allemaal even niet lukt, gaat het zelfvertrouwen achteruit. Dan ontbreekt de overtuiging. Met name bij een aanvaller gaat dat keihard, hoor. Een speler als Larsson valt terug op hard weken, wil in ieder geval nuttig zijn voor de ploeg - en dat is niet voldoende natuurlijk."

FR-Fans.nl mini poll

Kuipvrees is een mythe

0 stemmen

Discussieer mee! 23 reacties

Gast6436186728

Je plaatst een bericht als Gast6436186728