COLUMN | Videoscheidsrechter? Nee, doe mij maar Bas Nijhuis!

COLUMN | Videoscheidsrechter? Nee, doe mij maar Bas Nijhuis!

Bas Nijhuis was gisteren de gebeten hond in De Kuip. De Tukker staat bekend om het mannelijke voetbal. ‘Niet zeiken, maar voetballen,’ luidt het. Maar deze scheidsrechter behoort naar mijn mening ook nog altijd tot de betere arbiters in Nederland. Misschien wel de beste. Voor hem heb ik echt diep respect!


Natuurlijk. Nijhuis maakt met zijn collega’s wel eens een fout. Gisteren ook. Toen trakteerde De Kuip hen de resterende tijd van de wedstrijd op een fluitconcert nadat een goal van Feyenoord was afgekeurd, maar die van FC Utrecht was toegekend. Allebei werden ze gemaakt uit buitenspel positie. Maar goed. Ook al verdiende FC Utrecht zeker een doelpunt in de eerste helft, fout is fout.

Om die fouten een stuk te verminderen is er dit seizoen al gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter tijdens bekerwedstrijden. Dat wordt volgend jaar ook gebruikt in de competitie. Maar hoe reageert het publiek dan als volgende week AZ een penalty krijgt die ze niet hadden gekregen als de videoscheidsrechter niet inzetbaar was? Dan wordt er ook keihard gefloten. Wedden? Als je vindt dat een wedstrijd zo eerlijk mogelijk gespeeld moet worden, moet je als fan ook consequent zijn op de beslissingen van de arbitrage. En dat zijn supporters vaak niet. Zo simpel is het. Het is nooit goed.

Ik heb liever een Nijhuis die op het scherp van de snede speelt, zonder hulp uit een busje. Want als de Tukker volgend seizoen een wedstrijd fluit met de zijn collega’s in een busje die mee gluren, zitten zij op het puntje van hun stoel om veel beslissingen te corrigeren waar Bas het spel door laat gaan. Hij maakt met zijn manier van arbitreren er een echte wedstrijd van, ten opzichte van zijn collega's. Die fluiten alsof er continue een kind wordt omgeduwd in de speeltuin. Wil je dat? Nou Nijhuis niet. Ook al zal hij niet foutloos zijn, alles is beter dan de videoscheidsrechter. Het voetbal wordt er anders niet per se leuker op.

Juist daarom mogen mensen blij zijn met Nijhuis z’n aanpak, inplaats van het zo enorm af te zeiken. Doe dat maar bij andere scheidsrechters. Hoe de 41-jarige Tukker gisteren weer floot is de manier hoe Feyenoord moet gaan spelen zondag. En de manier wat supporters verwachten ‘Niet zeiken, maar gewoon voetballen.’ Op het scherp van de snede. Het is een van onze spreekwoorden he. Maar ik vraag me af of het nog kan in het vervolg.

Oscar van Bekkum

Discussieer mee! 52 reacties

Gast213880330

Je plaatst een bericht als Gast213880330