DE TEGENSTANDER | Erop of eronder in Alkmaar

DE TEGENSTANDER | Erop of eronder in Alkmaar

12 reacties 12
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Wanneer Feyenoord en AZ op zondag 4 februari de degens kruisen in speelronde 20 van de Eredivisie, staat er meer op het spel dan alleen de drie punten. Met een aftrap om 14:30 uur in Alkmaar, belooft het een confrontatie te worden waarin twee ploegen met contrasterende seizoenen elkaar ontmoeten. Feyenoord, stevig op de tweede plaats, zoekt naar consolidatie van hun positie, terwijl AZ, momenteel vierde, zich in een overgangsfase bevindt na het verrassende ontslag van hoofdtrainer Pascal Jansen.

Schokgolf in Alkmaar

Jansen, die ondanks zijn succesvolle puntengemiddelde plaats moest maken, laat een AZ achter dat eens te meer zijn beste spelers zag vertrekken in de transferwindow. Het verhaal van AZ is er een van constante wederopbouw, waarbij talenten vertrekken en vervangen worden door spelers met potentieel, maar vaak nog in de ontwikkelingsfase. Dit beleid heeft AZ tot een broeinest van jong talent gemaakt, maar tegelijkertijd blijft de vraag of de club in staat is om op korte termijn serieuze uitdagingen te bieden aan de top van de Eredivisie. Desondanks vindt AZ dat er gesproken moet worden van en top vier in plaats van de traditionele topdrie.

Nieuwe trainer maar nog geen nieuw elan

De recente ontwikkelingen rondom de club uit Alkmaar voegen nog een extra dimensie toe aan het verhaal. Pascal Jansen, de onlangs ontslagen hoofdtrainer, werd opmerkelijk genoeg gespot op de tribune bij de laatste wedstrijd van Ajax, wat leidt tot speculaties over zijn toekomst en de mogelijke implicaties voor AZ. Ondertussen heeft Maarten Martens, de oud-speler en nieuw aangestelde trainer van AZ, met meer geluk dan wijsheid de punten weten te halen tegen Heerenveen en PEC Zwolle. Deze resultaten, hoewel positief, roepen vragen op over de duurzaamheid van het huidige succes onder zijn leiding.

Historie

Feyenoord, aan de andere kant, komt naar Alkmaar met het vertrouwen van een team dat weet hoe te winnen. Historisch gezien heeft Feyenoord vaak de bovenhand gehad in deze ontmoetingen, met 51 zeges uit 95 wedstrijden. In Alkmaar wist Feyenoord 18 van de 45 matches te winnen, een statistiek die de Rotterdammers moed zal geven. Echter, de 12 nederlagen op vreemde bodem dienen als herinnering dat onderschatting uit den boze is. Het duel eerder dit seizoen, dat eindigde in een 1-0 overwinning voor Feyenoord, benadrukt de uitdagingen waar AZ voor staat.

Arbitrage

De scheidsrechter van dienst, Danny Makkelie, zal ongetwijfeld zijn handen vol hebben aan deze altijd intensieve ontmoeting. Met de KNVB bekerwedstrijd op komende woensdag in de Kuip, waar Feyenoord en AZ elkaar weer treffen, zou deze wedstrijd wel eens de toon kunnen zetten voor wat een cruciale week wordt voor beide clubs.

Verkoopclub of topclub?

Voor AZ is dit een kans om te laten zien dat ze meer zijn dan een verkoopclub die leeft van de ontwikkeling van jong talent. Het is een gelegenheid om te bewijzen dat ze, ondanks het verlies van hun hoofdtrainer en sleutelspelers, nog steeds een kracht zijn om rekening mee te houden in de Nederlandse top. Voor Feyenoord is het een moment om hun ambities kracht bij te zetten, om aan te tonen dat hun tweede plaats geen toeval is en dat ze vastberaden zijn om de druk op de koploper te houden.

Alkmaarse puzzel

Met de strategische puzzels die beide teams moeten oplossen, belooft deze ontmoeting een fascinerend schouwspel te worden. Voor AZ is het een zoektocht naar identiteit en bevestiging, terwijl Feyenoord streeft naar continuïteit en bekrachtiging van hun status als titeluitdagers. In de schaduw van de duinen zal blijken welk team de ontbrekende stukjes het beste weet te plaatsen.

Van het flitsende aanvallende voetbal waar AZ bekend van is geworden is inmiddels niet al te veel meer over. Met oud-Feyenoorders Clasie en Martins Indi als sterkhouders en topscorer Pavlidis in de as kan AZ beschikken over een sterke basiskern. De nieuwkomers Penetra, Sadiq, Kasius en Dantas hebben nog niet hun stempel kunnen drukken. Recordaankoop Djordje Mihailovic is alweer vertrokken. Deze winter versterkte AZ zich met Kristijan Belic en Lequincio Zeefuik vanwege het vertrek van eerdergenoemde Mihailovic en Odgard.

Met Mathew Ryan en Yuki Sugawara op de Azië Cup staat AZ ook voor een andere uitdaging. De tweede en derde keeper zijn namelijk geblesseerd, daarnaast is ook Denzo Kasius geschorst. AZ heeft daarom de vierde keeper en de derde rechtsback op het wedstrijdformulier staan tegen Feyenoord. 

Vermoedelijke opstelling

Owusu-Oduro, Penetra, Bazoer, Martins-Indi, Möller Wolfe; Clasie, De Wit, Belic; Van Brederode, Pavlidis, Lahdo

Lees ook