'Tweede plek financieel cruciaal'

'Tweede plek financieel cruciaal'

8 reacties 8
Bron: Vi.nl
Foto: FR-Fans.nl

Zondag komt FC Twente op bezoek in Rotterdam. Een wedstrijd die, op dit moment, lijkt te gaan om de tweede plek in de eredivisie. Die tweede plek is belangrijk dat weten we allemaal. Maar wat levert die tweede plek nu precies op? Journalist Tom Knipping zocht het uit voor VI.

De tweede plek geeft allereerst garantie op een plek in de nieuwe Champions League. Het aantal deelnemende teams gaat van 32 naar 36. Er zal geen sprake meer zijn van poules, maar alle ploegen spelen acht wedstrijden tegen acht verschillende teams. Hieruit volgt een rangschikking en via die rangschikking gaat er geloot worden. De nummers één tot en met acht zijn direct door naar de zogenaamde knock-outfase, nummers negen tot en met vierentwintig spelen een tussenronde voor de overige acht beschikbare plekken. Overigens geldt dit systeem ook voor de Europa League en Conference League, met het verschil dat die laatste competitie zes groepswedstrijden kent.

Wat betekent dit dan?

Er worden 124 extra Europese wedstrijden gespeeld, waardoor er ook veel meer sponsorgeld én geld via de uitzendrechten binnenkomt. VI weet dat de UEFA uitgaat van ongeveer 4,4 miljard euro. Hier gaat nog een en ander vanaf, waardoor er ingeschat wordt dat er 3,3 miljard overblijft voor de clubs. Dit betekent dat er 600 miljoen meer te verdelen is dan nu! VI rekent dit verder door en komt tot de conclusie dat het startgeld voor een club die in het miljoenenbal mag gaan spelen, uitkomt op 19 miljoen euro (waar het nu 16 miljoen euro is).

Verdere inkomsten

Daarnaast zijn er nog twee manieren waarop financieel gewin uit deze tweede plek kunnen worden gehaald. De UEFA brengt de coëfficiëntenbonus en de market pool-score (bedrag t.a.v. het opgehaalde tv-geld per land) samen en dat zou ook gunstiger kunnen uitvallen voor de Nederlandse clubs. Om wel bedrag dit gaat, is nog niet bekend. Maar misschien nog wel belangrijker, goede prestaties worden beter beloond. De UEFA reserveert 37,5 procent van het geld als ‘premiegeld’ wat betekent dat er ongeveer 300 miljoen euro extra vrijkomt. En door de stijging van het aantal groepswedstrijden, zou dit dus zeer gunstig kunnen uitpakken.

En wat zou dit voor Feyenoord betekenen?

Vanaf 2022, met de transfers van Luis Sinisterra en Tyrell Malacia, is Feyenoord in een stroomversnelling gekomen met transfers. De uitgaven werden groter en toen de sportieve prestaties ook beter werden, kwam de Rotterdamse club bijna uit de rode cijfers. Vanaf vorig seizoen hebben de transfers en de goede prestaties ervoor gezorgd dat Feyenoord, lichtjes, positief uitkomt onder aan de balans. Feyenoord zou een eigen vermogen van zes miljoen euro hebben, wat natuurlijk veel minder is dan de concurrenten PSV en Ajax. Feyenoord is aanzienlijk gestegen in kosten, zoals de inkomende transfers en investeringen om de Champions League te kunnen doen, waardoor er ook na dit seizoen weer grote uitgaande transfers gemaakt moeten worden om zwarte cijfers te kunnen blijven schrijven. Dit alles zorgt ervoor dat de tweede plek zeer maar dan ook zeer welkom is voor de Rotterdammers.

Lees ook