Engelaar: 'Dan zou dat Feyenoord zijn'

Engelaar: 'Dan zou dat Feyenoord zijn'

5 reacties 5
Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

Zondag ontvangt Feyenoord FC Twente in de eigen Kuip. Om 14.30 uur wordt er afgetrapt voor deze belangrijke wedstrijd. Rotterdammer én jeugdspeler Orlando Engelaar had nooit een carrière bij Feyenoord 1, maar heeft nog steeds een speciaal gevoel bij Feyenoord. Nu is hij manager van (jonge) sporters. Journalist Jeroen Kapteijns sprak hem voor de zaterdageditie van De Telegraaf.

Engelaar kijkt terug op een mooie loopbaan als voetballer. Voor hem is zijn plaats bij de selectie van het Nederlands Elftal in 2008 één van zijn mooiste herinneringen. Nederland won in de groepsfase van Frankrijk, Italië en Roemenië en speelde erg goed. Voor de middenvelder was het een soort bekroning op een carrière. Engelaar werd geboren in Rotterdam-Zuid en groeide op rondom De Kuip. Op 6-jarige leeftijd kwam hij bij de jeugd van Feyenoord te spelen, maar hij werd niet gescout. Engelaars vader werkte als laborant in het Sint-Franciscusgasthuis en daar kwam Feyenoord-icoon Bennie Wijnstekers langs voor een röntgenfoto. Orlando wist te vertellen dat zijn vader brutaal had gezegd dat hij Wijnstekers alleen zou helpen als zijn zoon een proeftraining mocht komen doen. En zo geschiedde.

Nooit een debuut voor Feyenoord 1

Engelaar speelde vijftien jaar in de jeugd in Rotterdam-Zuid, maar speelde nooit in De Kuip. Hij mocht mee op trainingskamp en zelfs mee naar Japan, maar brak niet echt door. Engelaar baalt, maar is wel blij dat hij toch profvoetballer is geworden.  Het was geen makkelijke tijd voor hem. De lange Engelaar kreeg groeipijnen en dat zorgde niet alleen voor fysieke klachten. De snelheid die hij had, kon hij niet meer laten zien terwijl dat nog wel zo in zijn hoofd zat. De middenvelder kon niet uitvoeren wat hij in zijn hoofd had en dat zorgde voor veel druk.

Vervolg van zijn loopbaan

Bij FC Twente groeide Engelaar uit tot international. Engelaar vond de club en de mensen fantastisch en kon het ook moeilijk aanzien toen de club degradeerde en richting afgrond verdween. Hij vindt dat de Tukkers nu weer staan waar ze horen en is dan ook benieuwd wat er zondag gaat gebeuren. En nu is Engelaar manager van sporters. Hij komt nog veel in stadions, maar Feyenoord blijft speciaal: ‘Er is niet direct één club waar ik me heel sterk mee verbonden voel. Als ik dan een club zou moeten noemen, dan zou dat Feyenoord zijn, omdat ik daar mijn hele jeugd heb gespeeld en er ben opgegroeid, alhoewel ik daar nooit een officiële wedstrijd in het eerste heb gespeeld.’  Engelaar koos ervoor om al tijdens zijn carrière de managementwereld in te stappen, omdat hij het zogenaamde ‘zwarte gat’ wilde vermijden. Hij heeft een tijd Rico Verhoeven bijgestaan, maar houdt zich ook bezig met de voetbaltak van het managementbedrijf.

Lees ook