'Ik behandel mensen zoals ik zelf ook behandeld wil worden'

'Ik behandel mensen zoals ik zelf ook behandeld wil worden'

Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

Oud-Feyenoorder Jean-Paul van Gastel is nu een aantal weken trainer van NAC Breda. Na een periode in China en een jaar niet aan een club verbonden te zijn geweest, is Van Gastel aangesteld om NAC er weer bovenop te helpen. In De Telegraaf wordt zijn start onder de loep genomen door Wilbert Hack.

Na een 1-1 tegen Jong Utrecht, wist NAC met 3-2 FC Groningen opzij te zetten. Van Gastel zelf was na zijn eerste wedstrijd al positief: ‘De spelers probeerden op het veld te vertalen wat ik terug wil zien.’ Van Gastel is een stuk rustiger dan zijn onstuimige voorganger Peter Hyballa. Helemaal passend bij hoe Van Gastel te boek staat. Als voetballer bij Willem II vond men ‘JP’ al iemand die graag de controle had. De middenvelder met uitstekende traptechniek schreef schriften vol over zijn spel en het spel van de teams die hij zag. Van Gastel wil graag onderbouwd iets kunnen vertellen en wil zich niet laten leiden door emoties.

Dit trekt hij door bij NAC, sterker nog de trainer wil zichzelf pas officieel ‘presenteren’ als hij de club beter kan. Van Gastel wil eerst rustig en goed bekijken waar de kansen liggen en wat de mogelijkheden zijn. Ook moet Van Gastel zorgen dat de club in een rustiger vaarwater terecht komt. Na al het tumult is het tijd voor rust in de tent, de trainer doet dat op zijn kenmerkende wijze. ‘Ik behandel mensen zoals ik zelf ook behandeld wil worden’, aldus Van Gastel.

Als jeugdspeler kwam Van Gastel bij NAC, maar daar werd hij letterlijk te klein bevonden. Scout Frans Bouwmeester nam de jonge speler mee naar Willem II en hielp hem zelfs door met hem op het trainingsveld te gaan staan. Van Gastel leerde snelheid maken en controlerend spelen, daarnaast moest Van Gastel veel nadenken over het spel. Dat analyseren heeft Van Gastel sindsdien altijd gedaan en helpt hem als trainer ook ver vooruit. Als assistent-trainer bij Feyenoord pakte Van Gastel de beker en natuurlijk de landstitel, samen met zijn vriend Giovanni van Bronckhorst.

Het was dan ook niet gek dat dit duo samen naar China ging om daar bij Guangzhou aan het roer te staan van GZ City. Van Gastel werd in het seizoen 2020/2021 hoofdtrainer en deed dat tot augustus 2022. Hij verdiepte zich in het land en in de cultuur op zijn eigen gedegen wijze. En ondanks dat zijn naam veel genoemd werd in Tilburg en Breda, zag ‘JP’ ook dat er meer in het leven was dan voetbal en deed een periode niets als trainer. Na ongeveer een jaar kon hij de aanbieding van ‘zijn NAC’ niet weigeren. En druk? Die voelt de prijzenpakker niet meer na zijn lange periode bij Feyenoord, aan druk is Van Gastel al lang aan gewend.

Lees meer over
Lees ook