Wat is de stand van zaken van een nieuw stadion

Wat is de stand van zaken van een nieuw stadion

Met een ambitieus plan heeft Feyenoord haar nieuwe stadion ‘Feyenoord City’ gepresenteerd. Ook al ligt er nog niets definitief vast. Tot halverwege april 2020 lag het bestemmingsplan ter inzage bij de gemeente, maar door de coronamaatregelen was het bestemmingsplan niet fysiek in te zien. Dankzij de brede beschikbaarheid van goedkoop internet hadden geïnteresseerden alle mogelijkheden om toch (digitaal) inzage te krijgen.


Wat zijn de plannen tot nu toe?
Het bestuur van Feyenoord zet vol in op een nieuw stadion in Rotterdam-Zuid, gelegen aan de Maas. Hiermee zou na meer dan 80 jaar afscheid genomen worden van De Kuip. Het definitieve ontwerp van het stadion werd in september 2019 gepresenteerd, maar het is niet ongebruikelijk dat er nog veranderingen gaan plaatsvinden. Zo zijn er al geluiden te horen dat het stadion goedkoper en efficiënter moet worden. Het gaat overigens niet alleen om een nieuw stadion aan de Maas. Het plan omvat een volledige transformatie van het gebied, waarbij de gemeente Rotterdam ook een nieuwe woonwijk in gedachten heeft. Er wordt daarnaast veel aandacht besteed aan het openbaar vervoer. Het is de wens van Feyenoord dat supporters met tram, bus of metro pal voor het nieuwe stadion afgezet worden.

Belangenvereniging ‘Stadion op Zuid’
Supporters van Feyenoord die de plannen voor het nieuwe stadion niet zo zien zitten, hebben zich verenigd in belangenvereniging ‘Stadion op Zuid’. Het is niet zo dat zij pertinent tegen een nieuw stadion zijn, maar wel dat er te weinig wordt gekeken naar bijvoorbeeld een verbouwing van de Kuip en de gigantische kosten die het nieuwe stadion met zich meebrengt. Hoe groot voorstander van een nieuw stadion sommige supporters ook zijn, er valt niet te ontkennen dat De Kuip een eigen typische sfeer ademt. Het zou jammer zijn deze sfeer te verliezen. Met het verbouwen van de De Kuip kan er van het oude stadion gebruik gemaakt worden en het is bovendien goedkoper. Mocht er toch voor een nieuw stadion worden gekozen, wat er nu sterk op lijkt, dan zou de belangenvereniging graag haar wensen gehoord willen zien omtrent het kostenplaatje en op de punten om het draagvlak onder de supporters te behouden.

Feyenoord zonder stadion
Er ontstond enige onrust bij Stadion op Zuid, naar aanleiding van het bestemmingsplan van het nieuwe stadion. Er werd ontdekt dat de gemeente Rotterdam het bestemmingsplan van De Kuip zou kunnen wijzigen als het bestemmingsplan voor het nieuwe stadion is goedgekeurd. Als dit daadwerkelijk gedaan zou worden, zou Feyenoord niet meer in De Kuip kunnen spelen. Dit bracht onrust onder de supporters. Want wat als het uiteindelijke plan voor een nieuw stadion toch nog zou afketsen, omdat bijvoorbeeld de financiering niet rond te krijgen is? Dan zou er geen nieuw stadion komen en in De Kuip zou er niet meer gespeeld mogen worden. Zowel Feyenoord als de gemeente Rotterdam hebben inmiddels aangegeven dat Feyenoord sowieso in De Kuip mag spelen, ook als het bestemmingsplan gewijzigd wordt. Overigens hebben supporters en omwonenden van het nieuw stadion, ruim 250 zienswijzen en reacties aan de gemeente doorgegeven naar aanleiding van het bestemmingsplan.

Lees meer over:

Discussieer mee! 7 reacties