'United Bid' wint strijd om uitverkiezing ondanks Marokko voorkeur KNVB

'United Bid' wint strijd om uitverkiezing ondanks Marokko voorkeur KNVB

Onmiddellijk na de uitverkiezing van het ‘United Bid’ - een combinatie van Canada, Mexico en de VS - als host voor het WK voetbal van 2026, feliciteerden bondsvoorzitter Michael van Praag en secretaris-generaal Gijs de Jong de winnaars van harte.


"En zonder hard feelings", aldus Van Praag, die daarmee refereerde aan de voorkeur die de KNVB eerder al had uitgesproken voor het Marokkaanse bid. "Deze verkiezing kwam tot stand in een democratisch en vooral zeer transparant proces. Daar ben ik blij om. Jammer voor Marokko, maar de voetbalwereld heeft gesproken. Zo gaat dat."

In de zaal van het congrescentrum in Moskou focuste ook Gijs de Jong op het proces. "We weten allemaal hoe ondoorzichtig dit spel tot voor kort gespeeld werd. Daar is nu geen sprake van. Een paar seconden na de verkiezing was op een groot scherm te zien wie waarop gestemd had. Dat vond ik wel 'cool' en passend in deze tijd. Maar qua resultaat is het echt een gemiste kans. We hadden het Marokko en Afrika gegund. Het voetbal en dus ook toernooien, moet ook bereikbaar zijn voor kleinere landen en minder welvarende regio’s. Voetbal is van iedereen."


Loyaliteit tonen
Spijt van de daags voor het congres openbaar uitgesproken voorkeur voor Marokko hadden beide bestuurders niet. Van Praag: "We zijn duidelijk geweest voor iedereen. De FIFA, en wij ook, vonden dat ook Marokko een goed en betrouwbaar bid had uitgebracht. Daarnaast wilden we als KNVB loyaliteit tonen met de vele voetballers van Marokkaanse origine die een belangrijke rol spelen in onze competities. Ik heb daarop veel goede reacties gekregen. Dat deed me goed."

Discussieer mee! 17 reacties

Gast5012999307

Je plaatst een bericht als Gast5012999307