'Hij was altijd tot in de puntjes voorbereid'

Ondanks dat het nog niet bevestigd is, zal Arne Slot naar Liverpool FC vertrekken. Slot gaf op de persconferentie gistermiddag aan dat het een kwestie van dagen is voordat het officieel gecommuniceerd gaat worden. De trainer van Feyenoord maakt hiermee een droomtransfer en dat terwijl Slot ‘pas’ sinds 2018 trainer is. In het Algemeen Dagblad van zaterdagochtend schreef Wesley van Oevelen een stuk hoe zijn klasgenoten van de trainerscursus naar hem kijken.

De trainers die bevraagd worden zijn Sjors Ultee, Adrie Poldervaart en Jeroen Rijsdijk. Maar dit zijn niet de enige jongens uit zijn lichting, ook Danny Buijs en Kees van Wonderen waren klasgenoten van Slot en mochten zich trainer noemen na de cursus. Ultee kon niet meteen inschatten of Slot zoveel potentie had maar zag wel duidelijk een kwaliteit: een visie en in die visie mensen kunnen meenemen. Slot was ervan overtuigd dat je, mits je tijd steekt in opbouwen en positiespel, ook zwakkere verdedigers aanvallend voetbal kan laten spelen. En die visie overbrengen kan Slot als geen ander.

Rijsdijk, trainer van Sparta, zag de voorbereiding van Slot al snel: ‘Of we nou met magneetjes voor het bord stonden of sparden over de ideale staf, hij was altijd tot in de puntjes voorbereid.’ Rijsdijk zag dat Slot altijd wist wat hij wilde en het soms net wat anders wilde dan andere trainers. Slot viel op door zijn ambitie en gedrevenheid, maar hoe goed hij zou zijn.. dat kon Rijsdijk niet. De Sparta-trainer gooit er nog een kleine sneer uit richting de KNVB, want kwaliteiten zien doe je op het veld maar dat deden ze niet op de cursus.

Poldervaart sprak tijdens de cursus met Slot over zijn toekomstplannen. Slot had toen al in zijn hoofd om trainer te worden bij PEC Zwolle. Maar Poldervaart ziet vooral een stormachtige ontwikkeling. Bij alle clubs van Arend Martijn Slot maar ook bij Slot zelf en de aanvallende manier van spelen. Poldervaart vindt het knap hoe Slot prijzen pakt én een eigen manier van spelen heeft.

Ultee kan zich nog een mooi moment herinneren in de cursus. Iedereen moest een voorbeeldtrainer kiezen, een inspiratiebron. Het zal geen geheim zijn dat Slot koos voor Pep Guardiola, zoals zovelen. Ultee koos, om de andere kant te belichten, expres voor José Mourinho op dat moment. Maar daar was Slot natuurlijk helemaal geen fan van, van dat type voetbal. Dit bleek natuurlijk ook wel tijdens de Europese ontmoetingen met AS Roma.

Verwachtingen

Diezelfde Ultee denkt dat Slot gaat slagen: ‘Het is er geen trainerskerkhof. Het inslijpen van de speelwijze is moeilijker, omdat er weinig trainingsmomenten zijn. Het zal dus allemaal in de voorbereiding moeten gebeuren. Maar zijn visie gaat hij niet veranderen en daarom heb ik het gevoel dat hij gaat slagen.’

Rijsdijk ziet dat Slot veel kan en geeft zelfs aan dat Slot, samen met Koen Stam, het hele spel van Feyenoord veranderd heeft. Zowel in je jeugdopleiding als bij Feyenoord 1 is er veel meer DNA in het spel gekomen. En Rijsdijk voegt daaraan toe: ‘Hij is een mooi uithangbord voor een club. Met de prestaties die hij geleverd heeft, verdient hij deze stap ook.’

Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten