Kruys: 'Bijna al zijn acties eindigden in een duel'

Middenvelder Quinten Timber is aan een uitstekend seizoen bezig bij Feyenoord. Met de geblesseerde Stengs aan de kant, lijkt Timber ook een optie te zijn voor de plek als schaduwspits. Journalist Mikos Gouka schrijft in het Algemeen Dagblad een stuk over de sympathieke middenvelder.

Timber hoort bij de lijst die bondscoach Ronald Koeman opgeroepen heeft voor de voorselectie van het Nederlands Elftal. Een mooi compliment voor Timber, die zich met zijn prestaties bij Feyenoord in de kijker heeft gespeeld van Koeman. De middenvelder zou zijn debuut voor het grote Oranje kunnen gaan maken in een van de wedstijden tegen Duitsland of Schotland.

Damien Hertog, voormalige hoofdopleidingen bij Feyenoord, zag ook al vroeg dat Timber fysiek sterk was en graag in de duels komt: ‘Met zijn power en duelkracht heeft hij de specifieke kwaliteiten om een moderne box to box-middenvelder te zijn.’ Timber heeft zich de afgelopen jaren ook fysiek beter ontwikkelt, is sterker en fitter geworden en laat zich daarom van constant niveau zien. Ook Gery Vink, jeugdtrainer bij Ajax waar beide broertjes samen gespeeld hebben, zag een multi-inzetbare speler die zelfs wel eens als rechterspits kon spelen.

Hertog laat zich verder uit over het verschil tussen Jurriën en Quinten. Jurriën had misschien meer flair maar Quinten had bravoure. Hertog geeft het voorbeeld dat Quinten altijd de bal vooruit wilde spelen én er alles aan wilde doen om te winnen. Hertog legt uit dat ze de bij de jeugd spelers niet meteen vast op een positie zetten, maar zij meteen zagen dat Timber zowel aanvallende kwaliteiten als verdedigende kwaliteiten had en op meerdere posities uit de voeten kon. In 2014 verlieten de broertjes de jeugdopleiding van Feyenoord, een groot gemis waar al veel over gezegd en geschreven is.

Vink zag beide broertjes graag komen, maar kan niet één van de twee als betere aanwijzen. De jeugdtrainer geeft aan dat soms de Quinten beter was en soms Jurriën. Quintens power stond wel als een paal boven water. Die power heeft hij bij FC Utrecht ook verder ontwikkelt. Rick Kruys, eerst assistent bij FC Utrecht en later hoofdtrainer, had grote plannen met Timber: ‘We wilden bij Utrecht op een gegeven moment met twee aanvallende middenvelders spelen en dat waren Simon Gustafson en Quinten Timber. Alleen had Quinten aanvankelijk een probleem: dat hij het niet kon volhouden. Bijna al zijn acties eindigden in een duel en op een gegeven moment was de tank leeg.’

Kruys zag de drive bij Timber en zijn winnaarsmentaliteit. De trainer, inmiddels bij VVV, spreekt over vuur in het spel bij zijn oud-pupil. Ook looft hij de keuzes van de middenvelder, door niet terug te gaan naar Amsterdam om bij zijn tweelingbroer te spelen maar naar Feyenoord te gaan. Toch waren (en zijn) analytici verdeeld over Timber. Hij zou niet creatief genoeg zijn in zijn passing, alles op kracht doen. Timber zelf ziet zijn fysiek als kracht, maar weet ook wel dat hij op alle vlakken een meer complete voetballer is geworden. Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten