De cijfers van Bijlow ontrafeld: 'Is dat het verschil tussen PSV en Feyenoord'

De cijfers van Bijlow ontrafeld: 'Is dat het verschil tussen PSV en Feyenoord'

28 reacties 28
Bron: Vi.nl
Foto: Pro Shots

Justin Bijlow is de doelman van Feyenoord. De doelman wordt algemeen als betrouwbaar gezien, maar lijkt volgens de data van OPTA onderin te bungelen qua reddingspercentage, met de kanttekening dat er bij de goals en reddingen niet wordt gekeken naar de kwaliteit van de schoten. 

In Voetbal International gaan ze dieper in op de keepers die vanavond tegen over elkaar staan. Waar Bijlow onderin de lijstjes bungelt, staat Walter Benitez bovenaan. Is dat het verschil tussen Feyenoord en PSV dit jaar? Frans Hoek, keeperstrainer van beroep, denkt juist van niet, vooral omdat er geen rekening wordt gehouden met de kwaliteit van de schoten. "Maar je weet niet vanuit welke hoek er werd geschoten, hoe hard, met welk been, was het met effect, werd de bal nog aangeraakt?", aldus Hoek.

Hoek denkt dat het vooral niet zo zwart wit is als de data altijd aangeeft. Ook niet nu Bijlow wordt geroemd om het beter worden in het meevoetballen. "Welnee, dat zat al in hem en hij wordt nu naar deze kwaliteiten gevraagd doordat Feyenoord zo opbouwt. Nou, deze aanpassing wordt ook weer niet meegenomen in data."

Van supporter naar eerste elftal speler

Bijlow is een voorbeeld van een droom voor vele supporters. De doelman was jarenlang fanatiek supporter vanaf de tribune en is inmiddels de onomstreden eerste doelman van Feyenoord. Ondanks zijn regelmatige blessures is er voor Arne Slot geen andere eerste doelman bespreekbaar. De doelman keepte inmiddels 98 Eredivisiewedstrijden voor Feyenoord en maakte dit seizoen zijn opwachting in de Champions League. Als reservedoelman maakte hij al eens een kampioenschap mee bij Feyenoord, maar afgelopen jaar stond hij als basisspeler in het elftal dat kampioen werd van Nederland. 

Marktwaarde

Bijlow is regelmatig geblesseerd geweest, maar heeft ondanks dat hij alleen voor Feyenoord is uitgekomen een marktwaarde van 15 miljoen volgens Transfermarkt.nl. En ondanks dat hij volgens de statistieken niet de doelman is met de meeste reddingen is hij voetballend wel sterker dan de gemiddelde keeper. In het spel van Slot heeft hij daarom een grote waarde en daarmee wordt ook zijn marktwaarde vergroot.

Lees ook