Bijlow onder de loep: 'Niet goed genoeg voor Feyenoord'

Bijlow onder de loep: 'Niet goed genoeg voor Feyenoord'

84 reacties 84
Bron: Vi.nl
Foto: VK Sportphoto

Justin Bijlow moest dit seizoen een kleine periode missen vanwege een blessure. Timon Wellenreuther verving him in die periode. Datajournalist Bart Frouws ging zich eens verdiepen in de cijfers van de doelman van Feyenoord sinds hij in oktober weer terugkeerde onder de lat en sprak zijn resultaten uit in de Scorebordjournalistiek Podcast van Voetbal International, geplaatst op Spotify.

Volgens de data waar Frouws in is gedoken zijn bijna de helft van alle schoten die op hem afgekomen zijn erin gegaan. Ook zijn reddingspercentage zou in de onderste regionen staan van alle keepers in de Eredivisie. Frouws heeft ook de data bij de 'expected goals on target' gekeken. "Dat is een soortgelijke statistiek alleen wordt er wel gekeken naar vanaf welke positie er werd geschoten, waar in het doel kwam hij terecht en waar stond de keeper, dat soort zaken."

Hij vervolgt: "Dat kun je weer afzetten tegen het aantal doelpunten wat je tegenkrijgt. Dan doe je het expected goals on target aantal gedeeld door het aantal doelpunten tegen. Alles boven de één betekent goed, meer ballen tegengehouden dan verwacht. Alles onder de één is niet goed. Als je dan kijkt naar de top vier van de Eredivisie; Jay Gorter staat op één van de minst presterende keepers. Daarna Wellenreuther, Bakhaus en Bijlow. Allemaal cijfers onder de één, dus meer tegengekregen dan verwacht. Dat is niet goed, niet goed genoeg voor Feyenoord", sluit hij af.

Justin Bijlow

Justin Bijlow debuteerde op 13 augustus 2017 in De Kuip voor Feyenoord thuis tegen FC Twente, maar zat het seizoen daarvoor al op de bank. Feyenoord won toen met 2-1. Sinds toen heeft de doelman twee Johan Cruijff schalen gewonnen, twee Eredivisie titels en één KNVB Beker.

Lees ook