Slot verdedigt strijdplan: 'Dan scoren we nooit meer een goal'

Slot verdedigt strijdplan: 'Dan scoren we nooit meer een goal'

11 reacties 11
Bron: Feyenoord.nl
Foto: Pro Shots

Op dinsdagmiddag op het platform Feyenoord One stond Feyenoord-trainer Arne Slot de pers te woord voorafgaand aan de krachtmeting in de achtste finale van de KNVB Beker tegen PSV. Slot, een strategisch geprezen trainer, bekend om zijn diepe inzichten en minutieuze voorbereiding, onthulde een glimp van zijn plannen en verwachtingen voor deze cruciale wedstrijd.

In het tijdperk van Arne Slot bij Feyenoord hebben de Rotterdammers in de Kuip nog niet gewonnen van PSV. Slot wordt gevraagd of hij daar mee bezig is: "Nee ik ben niet bezig met hoe vaak ik van deze heb gewonnen of hoe heb ik tegen die gespeeld. Maar het is voor mij de komende 24 uur 'mijn wedstrijd' dan probeer ik er alles aan te doen om ze zo goed mogelijk voor te bereiden. Want het zal weer heel erg goed moeten kloppen in onze opbouw. En ja we gaan gewoon weer opbouwen tegen PSV. Want als we stoppen met opbouwen dan scoren we nooit meer een goal, al chargeer ik dan een beetje. Maar daar gaat heel veel tijd in zitten."

Ondrej Lingr

Over de ontwikkeling van matchwinner Ondrej Lingr is Arne Slot positief gestemd: "Ik denk dat Ondrej een speler is die heel veel energie brengt met zijn spel. En dat hij een speler is die in het druk zetten naar voren toe aan onze wens voldoet. Drukzetten is 60% vooruit en 40% achteruit en dat laatste kan hij nog veel aan verbeteren. Maar zijn grootste ontwikkelpunt is het spel aan de bal, dus hoe positioneer ik mezelf als ik middenvelder ben en als ik goed gepositioneerd ben hoe snel kan ik dan handelen om het spel te versnellen. Hij is de eerste om toe te geven dat hij daar nog veel in kan verbeteren. Maar hij is wel een jongen die als je hem in die eindfase in de 16 aan de bal kan krijgen, om een goal te maken. Die kwaliteit heeft hij."

Kansen afmaken

Mikos Gouka vraagt of Feyenoord niet simpelweg meer kansen moet afmaken tegen PSV om te winnen van de Eindhovenaren. "Volgens mij hebben wij twee wedstrijden gespeeld waarin we weinig kansen kregen. Dus volgens mij moeten wij meer kansen gaan creëren tegen PSV. Dat is allen niet makkelijk, want PSV is goed georganiseerd en blijft lopen als ze voorbijgespeeld zijn, plus ze hebben een goede keeper. Dus zorg dat je geen drie kansen krijgt en er eentje maakt, maar zrog dat je er acht krijgt. Want we hebben tegen PSV al heel weinig kansen weggegeven. Maar, dus vooral zelf aan de bal meer creëren. Want we hebben wel veel de bal gehad maar niet in de 16 van PSV. Dat moet beter."

Joey Veerman

Gouka merkt op dat één van Slot's gedroomde aanwinsten in de winter van 2022 Joey Veerman ontbreekt bij PSV. De journalist wil weten of Slot het beschouwt als een grote winst dat Joey Veerman niet speelt? "Zo gaat het iedere keer wel jij vraagt mij nu weer iets over Veerman, zoals collega's van jou ook doen, ik reageer daar op. En vervolgens is de kop dat ik het weer te veel over andere spelers heb. Maar ik vind Veerman een goeie speler en het is denk ik helder dat ik het niet erg vind, als ik wil winnen, dat hij niet mee doet. Maar PSV heeft over dit seizoen al vaker aangetoond dat ze over meer dan elf spelers beschikken, ik vind Tillman ook geen weggooier."

Rekening houden met penalty's

De trainer wordt gevraagd of er wordt geoefend op het nemen van penalty's: "Als je een tweede seizoenshelft speelt waarin je actief bent in de beker en Europa is het wel zo dat je op trainingen waar het niet regent dat je zegt: Oké nu vijf van het ene team en vijf van het andere team, dus geen eenmalige oefening maar in de komende maanden dat je het af en toe meeneemt. Vaak zijn het er maar één of twee die liever geen strafschop nemen in een team."

Gat met PSV in de competitie

Martijn Krabbendam mag ook zijn duit in het zakje doen en vraagt aan Arne Slot: "Vind je PSV tien punten sterker dan Feyenoord?" Waarop de trainer reageert: "Gezien de competitie vind ik dat gat volledig terecht, gezien de onderlinge ontmoetingen met PSV niet. PSV heeft volstrekt terecht tien punten meer dan wij. Veel meer wapens om te scoren, komen veel makkelijker aan hun goals. Wij hebben het veel te vaak moeilijk gehad dus dan is het logisch dat je punten verliest. In de onderlinge duels heb je gelijke tred kunnen houden maar de vraag is of dat knap is want je hoort in de eigen Kuip ruimschoots beter te zijn als je mee wil doen om het kampioenschap."

Wapens van de tegenstander

Over het PSV van zijn collega Peter Bosz spreekt Arne Slot vol bewondering en met name de wijze waarop de Eindhovenaren steeds weer een wedstrijd open weten te breken: "Ze hebben heel veel spelers die kunnen scoren maar ze kunnen ook op heel veel verschillende manieren scoren. Zoals de bekerwedstrijd tegen Twente toen ze volledig terecht wonnen, maar ze scoren uit een corner en een afstandsschot. Dat zijn gevonden goals. En als wij dat tegen Arnhem doen dan wordt het 2 of 3-0 en dat doortrekken in de tweede helft is de sky the limit als het over ons spel zou gaan. Maar omdat we dat niet doen maken we het onszelf moeilijk."

Lees ook