Jaaroverzicht deel 2 | Feyenoord landskampioen!

Jaaroverzicht deel 2 | Feyenoord landskampioen!

Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

De belangrijke meimaand breekt aan. Dat Feyenoord kampioen wordt, is eigenlijk wel zeker. De vraag is wanneer Feyenoord kampioen zal gaan worden.

De eerste wedstrijd in mei is de uitwedstrijd tegen stadsgenoot Excelsior op zondag 7 mei. Feyenoord speelt een halve thuiswedstrijd door de vele supporters die in het Kralingse stadion zitten. Al na 9 minuten scoort Santiago Gimenez, de man in vorm, de 0-1 na een voorzet van Igor Paixão. Toch krijgt Excelsior kansen, zeker in de tweede helft, maar de Kralingers komen niet tot scoren. Gimenez wel, die scoort in de minuut 75 zijn tweede goal en bepaalt de eindstand op 0-2. Feyenoord hoeft hierdoor nog maar 2 punten te behalen om kampioen te worden, dit kan dus een week later thuis tegen Go Ahead Eagles.

Zondag 14 mei 2023. Een datum die in ons collectieve geheugen gegrift staat, Feyenoord wordt landskampioen van het seizoen 2022/2023. Tijdens een zonnige dag in De Kuip loopt ook de rest van de stad vol met supporters. De pleinen en kroegen zijn gevuld en al die mensen zien Feyenoord meteen de bovenliggende partij zijn. Spannend wordt het hierdoor niet, want al na een kwartier ligt de bal erin. Oussama Idrissi maakt een actie aan de zijkant en scoort. Het is een fractie van een seconde stil en daarna ontploft Rotterdam. Drie hele minuten later scoort Gimenez fraai, na een passing van Paixao, waardoor iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt weet dat het kampioenschap echt binnen is. Rotterdam viert feest, mannen en vrouwen staan te huilen, te schreeuwen en te genieten. Dat Mats Wieffer nog bijna een eigen goal scoort, zullen weinig mensen zich nog herinneren. De schitterende wegdraai-actie van Paixão met de bijbehorende 3-0 zal wel op ieders netvlies staan. ‘We’ zijn landskampioen! Feyenoord pakt de zestiende landstitel en wat we zien op het veld is fantastisch. Aanvoerder en held Orkun Kökçü ligt op het gras en knuffelt daarna met ‘zijn’ Arne Slot. De beelden van een feestend elftal zijn fantastisch en daar kan je als supporter geen genoeg van krijgen.

Er volgt een feest in de stad dat zijn weerga niet kent. Zonder (grote) ongeregeldheden wordt genoten in de stad en op andere plekken. Een dag later stonden duizenden mensen op en rond De Coolsingel om de huldiging te volgen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het kippenvel terug komt, als ik terugdenk aan de sfeer in Rotterdam. Vaders met zoontjes op hun nek die samen ‘Feyenoord, Feyenoord, wat gaan we doen vandaag’ zingen, zorgen ervoor dat ik weer natte ogen krijg. De selectie laat zich van de beste kant zien en zingen zelf vanaf het bordes mee, met name het optreden van Gernot Trauner (‘Overal waar jij gaat’) zorgt voor hilariteit en nog meer feestvreugde.

Het seizoen telt dan nog officieel twee wedstrijden. De uitwedstrijd tegen FC Emmen is de voorlaatste wedstrijd en die gaat eigenlijk nergens meer om. De kersverse landskampioen komt dan ook met 1-0 achter na 15 minuten, maar recht dan de rug. Het is de eer te na om, zelfs met nog champagne-benen, de wedstrijd te verliezen. Idrissi scoort na een half uur spelen de 1-1. Feyenoord wisselt en het duurt lang voordat Feyenoord op voorsprong komt. Spits Danilo scoort de 1-2, met nog 10 minuten te spelen. En met nog 5 minuten op de klok pikt Dilrosun ook nog zijn goaltje mee.

De selectie gaat tussendoor nog op een trip naar Ibiza en weet de laatste wedstrijd op zondag 28 mei niet te winnen. Het team probeert wel om de laatste thuiswedstrijd met een overwinning af te sluiten, maar dat lukt niet. Net voor rust scoort Vitesse 0-1 en daar zal het ook bij blijven. Feyenoord werkt hard en ziet verschillende kansen gekeerd worden, daarnaast worden er zelfs twee goals van de Rotterdammers afgekeurd vanwege buitenspel. Eindigen met een verliespartij terwijl je al twee wedstrijden kampioen bent, een scenario wat niet veel supporters ooit bedacht zouden kunnen hebben.

Dan begint het grote speculeren. Wie vertrekken er? Wie blijven er? Welke versterkingen kunnen er komen? Na een onrustige transferzomer zijn alle supporters zeer blij dat Arne Slot nog steeds aan het roer staat bij Feyenoord. Maar niet iedereen blijft. Kökçü gaat naar Benfica en iedereen gunt hem deze transfer. Szymański kan niet behouden worden en gaat naar Turkije. Idrissi wordt weer bij zijn oude club verwacht en Danilo komt samen met oud-Feyenoorder Dessers bij Rangers FC te spelen.

Aan de andere kant komt oude bekende Bart Nieuwkoop weer terug en worden Beelen en van den Belt overgenomen van PEC Zwolle. Ramiz Zerrouki maakt de veelbesproken overstap van FC Twente naar Feyenoord. Hiermee is het nog niet gedaan: Wellenreuther wordt vast overgenomen, Calvin Stengs komt en uiteindelijk komt ook een grote naam in de vorm van Luka Ivanušec naar Feyenoord toe. Er volgen nog wat namen meer, sommige worden bij FC Dordrecht gestald, maar Yankuba Minteh blijft als nieuwkomer wel bij de Rotterdamse selectie. Kan Slot deze nieuwe namen inpassen? Hoe zit het met de patronen en het vertrouwen? Niet lang daarna komen er antwoorden.

Na een wisselende oefencampagne wordt de traditionele laatste oefenwedstrijd gewonnen. Benfica, met Kökçü, wordt met 2-1 opzij gezet. Het spel is met vlagen fantastisch. Het hele land vraagt zich af of Feyenoord klaar is voor PSV, in strijd om de Johan Cruijff-schaal. Het antwoord is ‘nee’. Beide teams zetten hoog druk, maar PSV is op dat moment verder dan Feyenoord. Met 0-1 gaat de eerste prijs van het seizoen naar Brabant.

Het is sowieso een valse start voor Feyenoord. De competitie wordt afgetrapt met een wedstrijd tegen Fortuna. In eigen huis krijgt Bart Nieuwkoop rood en loopt de wedstrijd compleet anders dan verwacht. Feyenoord blijft met één punt achter, door de pijnlijke 0-0.

Ook in de wedstrijd daarna worden niet de volle punten gepakt. Op bezoek bij stadsgenoot Sparta is er wederom een puntendeling. Het loopt niet lekker bij Feyenoord en ondanks de grote kansen moeten de Feyenoorders terug naar Rotterdam-Zuid met een 2-2 gelijkspel. Concurrent Ajax speelt dramatisch, maar PSV speelt makkelijk en verliezen geen punten. Feyenoord moet iets terugdoen.

En dat gebeurt tijdens de laatste wedstrijd van augustus door Almere City met 6-1 te declasseren. Na 4 minuten scoort, wie anders dan, Gimenez de eerste goal. De wedstrijd wordt nog stilgelegd vanwege heftig onweer, maar na de hervatting is de eerste grote kans voor Almere. Toch is de volgende goal voor Feyenoord. Paixão scoort na goed werk van Timber en Stengs. Het spel van Feyenoord is goed en Almere vreest voor een monsterscore. De bezoekers weten één keer te scoren, waardoor er 6-1 als eindstand op het bord komt te staan. Is het lek nu boven?

Lees ook
Jaaroverzicht deel 1 | Stroeve start
Nieuws

Jaaroverzicht deel 1 | Stroeve start

Lees meer over
Lees ook