Jaaroverzicht deel 3 | Hoge pieken en chagrijn

Het jaar 2023 zit er weer op. Hoogste tijd om terug te blikken op een jaargang die Feyenoord veel heeft gebracht. De Champions League hymne die schalde in de Kuip, de vernedering van Ajax in de ArenA. Maar vooralsnog begint Feyenoord in dit derde deel van deze serie met vijf punten uit de eerste drie wedstrijden. Dit deel betreft de maanden september tot en met december en begint met het sluiten van de transfermarkt.

Geen ronkende deadlineday deals voor Feyenoord. De transfers bestaan voornamelijk uit namen die eerder in de window al gehaald zijn en genoemd in het vorige deel. Kasanwirjo vertrekt op de valreep nog naar Rapid Wien en Feyenoord maakt de komst van Mikki van Sas als reservegoalie bekend. In september wordt bekend dat Zechiël en Sauer zich na een goede voorbereiding eerste selectiespelers mogen noemen. Koen Stam verlengt zijn contract als Head of Methodology en Transitiecoach om spelers van de Onder 21 naar het eerste elftal te begeleiden. Ook Milan Hokke verlengt zijn contract.

Chagrijn wil Arne Slot het nog niet noemen na drie speelrondes. Maar het feit dat er onnodig en wellicht onterecht puntverlies is geleden tegen Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam zorgt er voor dat Feyenoord vier punten achter staat op koploper PSV. De Eindhovenaren hebben de volle buit en lijken met speels gemak hun wedstrijden eenvoudig te winnen. Op zondag drie september staat de op papier lastige uitwedstrijd met FC Utrecht voor de boeg.

De Domstedelingen hebben net Michael Silberbauer ontslagen, iets wat vaker dit seizoen gaat voorkomen bij tegenstanders van Feyenoord. Het dolende Utrecht kent geen opleving en krijgt een flink pak slaag in de Galgenwaard, Feyenoord swingt naar 1-5. Opvallende hoofdrollen zijn er voor een uitblinkende Luka Ivanusec en Yankuba Minteh. De grote uitslag blijkt geen incident want ook sc Heerenveen moet er op 16 september aan geloven, in de Kuip wordt het liefst 6-1.

Op 19 september schalt die bekende Champions League klank uit de speakers van Stadion Feijenoord. De ploeg van Arne Slot wint met 2-0 van Celtic en ziet de Schotten rood aanlopen en de wedstrijd met negen man eindigen. Een prima generale voor de uitwedstrijd tegen de aartsrivaal. In maart van 2023 werd voor het eerst in 18 jaar gewonnen in Amsterdam, kan de ploeg van Slot dat opnieuw. Bij Ajax rommelt het, Maurice Steijn zit op de schopstoel en Sven Mislintat krijgt alle denkbare verwijten naar het hoofd geslingerd. De hele RvC moet ook oprotten als het aan de F-Side ligt.

Een uitgelezen kans voor Feyenoord om Ajax het laatste zetje voor een diepe crisis te geven. En dat gebeurt ook, na 18 minuten staat Santiago Gimenez twee keer op het scorebord. De harde kern doet er alles aan om de wedstrijd definitief te laten staken na de 0-3 van Igor Paixão. In minuut 55 is het dan raak, door grote rookpotten op het veld. De ingang van het stadion wordt nog bestormd, iets wat volledig voorbij gaat aan de feestende Feyenoorders. Het restant blijkt een paar dagen later een formaliteit als Gimenez na 3 minuten zijn hattrick voltooid en de eindstand op het bord zet. Feyenoord sluit september af op de vierde plek met een 3-1 zege op Go Ahead Eagles.

In oktober weet Feyenoord ondanks een 3-2 nederlaag in Madrid, Europees gezien te imponeren. De ploeg weet Atletico de wil op te leggen, maar eindigt met lege handen. In de competitie bieden PEC Zwolle en Vitesse weinig weerstand met respectievelijk 0-2 en 4-0 zeges. Gjivai Zechiël wordt beloond met een nieuw contract. Marino Pusic trekt op 24 oktober juist de deur achter zich dicht en vertrekt naar Shakhtar Donetsk. Eén dag erna speelt Feyenoord zonder Pusic op de bank zijn beste wedstrijd onder Arne Slot door Lazio Roma 90 minuten lang van het kastje naar de muur te spelen. De analisten komen superlatieven te kort om het spel van de Rotterdammers te bewieroken. Amper vier dagen later is de nederlaag in Enschede daarom extra zuur. Niet in de laatste plaats door de discutabele rol van de arbitrage. Feyenoord sluit oktober af als nummer vier maar wel als koploper in Poule E van de Champions League.

De maand november staat in het teken van de terugkomst op aarde. Na een ploeterende overwinning op RKC Waalwijk staat de uitwedstrijd tegen Lazio Roma op het programma. De Romeinen hebben zo goed als 90 minuten weinig tot niets in te brengen. Ondertussen stapelen de kansen zich op voor de Rotterdammers. De ervaring van Immobile geeft uiteindelijk de doorslag door het enige schot op doel van Lazio om te zetten in een overwinning. Het blijkt de inleiding van een onnodige uitschakeling op het hoogste Europese niveau. Iets wat niet geldt voor Feyenoord Onder 19 dat zich ogenschijnlijk kinderlijk eenvoudig plaatst voor de volgende ronde in de Youth League.

In de eredivisie pikt Feyenoord de draad weer op door van AZ en Excelsior te winnen. Het toetje van november is de allesbeslissende wedstrijd tegen Atletico Madrid, met als inzet een kans op overwintering in de Champions League. De ploeg van Simeone blijkt echter te sterk in een wedstrijd die er echt om gaat. Ondanks de knullige totstandkoming van de doelpunten heeft Feyenoord nooit echt aanspraak op een resultaat gemaakt en is het definitief veroordeeld tot plek drie in de poule en daarmee Europa League. In november verlengt John de Wolf zijn contract en slaat de staf hun slag met de komst van Etiënne Reijnen als adviseur van het eerste elftal. Feyenoord staat inmiddels na 13 speelronden op de tweede plaats.

In december begint Feyenoord direct met de grootste domper dit seizoen. In de Kuip komt het nog foutloze PSV op bezoek. De ploeg van Peter Bosz staat zeven punten ‘los’. Die achterstand wil Feyenoord maar wat graag verkleinen naar vier punten, met het verlies in de Johan Cruijff Schaal nog vers in het geheugen. Met de aftocht van Quillindschy Hartman in de rust verliest Feyenoord definitief de grip op de wedstrijd. Het doelpunt van PSV in minuut 65 lijkt de aanzet voor een offensief van Feyenoord, ware het niet dat de 0-2 van Boscagli drie minuten later al valt. Het blijkt een te grote klap voor de Rotterdammers die zelfs na de aansluitingstreffer in de 81e minuut nimmer het geloof lijken te hebben in een resultaat.

In de overige speelronden tegen Volendam en Heracles wordt er niet groots gespeeld maar wel gewonnen. Het Champions League toetje in Schotland loopt uit op wederom een deceptie en lijkt het seizoen van Feyenoord in een notendop. Redelijk tot goed spelen en meer dan voldoende kansen afdwingen zonder uiteindelijk de trekker over te halen. In de bekerloting treft Feyenoord een inmiddels negen wedstrijden ongeslagen FC Utrecht. Na een vlotte 2-0 lijkt de wedstrijd gespeeld en uit te gaan lopen naar een ruime overwinning. Echter brengt de ploeg zich wederom in de problemen door de kansen niet af te maken en Utrecht terug in de wedstrijd te helpen met een makkelijk weggegeven doelpunt. Het ouderwetse billenknijpen is weer terug in de Kuip, de ploeg oogt vermoeid en lijkt te snakken naar de winterstop.

In december verlengt David Hancko zijn contract. De Slowaakse rots in de branding ligt maar liefst tot 2028 vast. Feyenoord sluit 2023 af met een ongekend aantal van 87 punten in 36 eredivisiewedstrijden. In die 36 wedstrijden scoort Feyenoord 94 doelpunten en krijgt het er 31 tegen. Santiago Gimenez is topscorer van de Eredivisie en scoort sinds 2000 na Mateja Kezman het meeste aantal doelpunten in één kalenderjaar. De bittere uitschakeling en tien punten achterstand lijken als een grauwsluier over het einde van het jaar te hangen. Maar laten we niet vergeten wat een ongekend jaar Feyenoord heeft gehad met prachtige wedstrijden én een kampioenschap. Op naar volgend jaar!