Jaaroverzicht deel 1 | Stroeve start

4 reacties 4
Bron: FR-Fans.nl

Feyenoord begint 2023 vanaf de koppositie op de ranglijst. Gaat Feyenoord dit seizoen na zes jaar weer kampioen worden? FR-Fans.nl heeft een driedelige serie over het jaar 2023. Met vandaag deel 1: Stroeve start.

Feyenoord begint dit jaar op 8 januari met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Met 33 punten uit 14 speelrondes staat Feyenoord drie punten los bovenaan de ranglijst. De strijd om het kampioenschap is in volle gang. PSV heeft evenveel punten als Ajax en ook AZ doet met een puntje minder nog volop mee om de bovenste plekken. Een dag eerder, op 7 januari, ziet Feyenoord concurrenten AZ en PSV hun thuiswedstrijden tegen respectievelijk Vitesse en Sparta gelijkspelen. De ideale kans voor Feyenoord om tegen Utrecht een gat te slaan.

Al na drie minuten is het raak, alleen wel voor Utrecht. Nota bene oud-Feyenoorder Jens Toornstra schiet namens FC Utrecht onze eerste tegengoal van dit jaar tegen de touwen. Pas in minuut 90 weet Alireza Jahanbakhsh de gelijkmaker binnen te werken. Feyenoord speelt gelijk en moet uitkijken dat Ajax uit bij NEC drie punten in gaat lopen, maar na een voorsprong in de rust speelt ook Ajax gelijk.

Feyenoord weet zich een week later, in speelronde 16, te herstellen en wint met 0-3 van FC Groningen. Ook AZ wint haar wedstrijd en blijft met vier punten achterstand kort achter de Rotterdammers zitten. AZ weet zich deze week zelfs naar de tweede plaats op de ranglijst te voetballen, nadat concurrenten Ajax en PSV wederom hun wedstrijden niet weten te winnen.

Op 22 januari is het dan eindelijk zover, De Klassieker in Rotterdam. Ajax moet winnen om de titel nog in zicht te houden, Feyenoord mag de voorsprong op AZ en PSV niet verliezen. In minuut 34 wil Steven Berghuis met de buitenkant van zijn linkervoet een ploeggenoot bereiken, maar de bal is niet hard en zuiver genoeg waardoor na goed doorjagen van Quilindschy Hartman de bal weer in het bezit van Feyenoord komt. Hartman geeft de bal aan Igor Paixao, die vervolgens naar binnen draait en van een meter of 25 de bal prachtig in de verre hoek plaatst, 1-0! Feyenoord op voorsprong tegen Ajax! Twintig minuten voor tijd weten de Amsterdammers via het hoofd van Davy Klaassen en het been van Mats Wieffer de bal achter Bijlow te werken, 1-1. Santiago Gimenez weet in de laatste minuut van de reguliere speeltijd nog een grote kans op de 2-1 te creëren, maar Rulli keert de bal, de wedstrijd eindigt in een 1-1 gelijkspel. Het verschil met AZ is inmiddels verkleind naar twee punten.

Een week later moeten de Rotterdammers naar ‘Angstgegner’ FC Twente. De wedstrijd die bij veel Feyenoorders vooral in het geheugen zal zitten om de ‘inworp’ van Justin Bijlow, die na een perfecte sliding op de bal een tweede bal het veld in gooide om een snelle tegengoal te voorkomen. Dit werkt, maar blijkt niet genoeg voor de overwinning. Na een 0-1 voorsprong wordt ook deze wedstrijd een remise, 1-1.

Het blijft ongekend spannend bovenin de Eredivisie, als Feyenoord punten laat liggen, doet de concurrentie dat ook. AZ speelt gelijk tegen FC Utrecht en verzaakt het om gelijk in punten te komen met de koploper. Als een week later Feyenoord thuis tegen PSV moet spelen, krijgen AZ en Ajax nogmaals de kans om in te lopen op de concurrentie. Feyenoord komt op achterstand na een goal van El Ghazi en ziet in minuut 65 Obispo met een rode kaart naar de kleedkamer gestuurd worden. Drie minuten later weten de Eindhovenaren via Thorgan Hazard alsnog de 0-2 binnen te werken. Uiteindelijk is het Jahanbakhsh die in de laatste tien minuten met twee goals een punt in Rotterdam redt. Een gemiste kans voor AZ, dat een dag eerder wederom gelijkspeelde. Ajax wist twee uur voor de topper in Rotterdam wel in te lopen, door Cambuur met 0-5 te verslaan.

Dan staat op 8 februari een wedstrijd tegen NEC in het KNVB beker toernooi te wachten, nadat Feyenoord een maand eerder PEC Zwolle wist te verslaan. De wedstrijd tegen NEC werd onverwachts een krankzinnige wedstrijd, misschien wel de meest krankzinnige wedstrijd van het afgelopen jaar. NEC weet in de eerste helft een 0-2 voorsprong te verdienen en behoudt deze stand tot de een na laatste minuut van de wedstrijd, waarin Philip Sandler een rode kaart kreeg en een penalty voor Feyenoord veroorzaakte. Aanvoerder Orkun Kockü verzilvert de pingel en brengt de spanning terug in de wedstrijd voor de resterende blessuretijd. Twee minuten later is het Paixao die Feyenoord met een man meer naar een verlenging schiet. In de verlenging wordt nog maarliefst vier keer gescoord, beide teams maken er twee en dus zal de beslissing vallen in de strafschoppenserie. Dit doet Feyenoord iets beter dan NEC en zo bekert Feyenoord door.

Op het gelijke spel tegen PSV na weet Feyenoord elke wedstrijd in februari te winnen. Ook toen het bijna een gelijkspel werd tegen AZ in Rotterdam, wist Marcus Pedersen in de laatste minuut de overwinning naar Feyenoord toe te trekken. Er breekt een belangrijke en pittige maand aan, maar het vertrouwen in de landstitel is enorm. Feyenoord loot Heerenveen voor de beker en weet de Friesen te verslaan. De tegenstander in de halve finale wordt onze aartsrivaal; Ajax.

Dan staat de Europa League weer op het programma. De Oekraïnse club Shaktar Donetsk moet het de Rotterdammers moeilijk maken. Vanwege de verschrikkelijke situatie in Oekraïne is Shaktar genoodzaakt om haar thuiswedstrijden elders te spelen. In Warschau, waar naartoe Shaktar moest uitwijken, wordt het 1-1. Feyenoord domineert de wedstrijd maar weet de kansen moeilijk te verzilveren. In minuut 78 is het na een corner raak voor Shaktar. Verdediger Yaroslav Rakitskyi verlengt al vallend de bal met zijn billen in de verre hoek, 1-0 Shaktar. Wederom scoort Feyenoord in de slotfase, waar het dit seizoen patent op lijkt te hebben. Bullaude scoort twee minuten voor tijd de gelijkmaker en tekent hiermee voor de einduitslag van deze wedstrijd. Een week later is het in De Kuip een ander verhaal, Feyenoord walst over Shaktar heen en plaatst zich na een historische 7-1 overwinning voor de kwartfinales. Daar wacht wederom het AS Roma van Mourinho.

Tussendoor wint Feyenoord nog van Groningen en Volendam, maar de focus van de supporters ligt bij de komende wedstrijden. Drie dagen na de overwinning op Shaktar moet Feyenoord met een voorsprong van drie punten op Ajax, naar Amsterdam voor de tweede Klassieker dit seizoen. Feyenoord weet hier, voor het eerst sinds 2005, dankzij de goals van Gimenez, Szymanski en Geertruida met 2-3 te winnen, een wedstrijd die Feyenoorders niet zo snel zullen vergeten.

Feyenoord staat met zes punten voorsprong nog steeds bovenaan de ranglijst. Het gevoel van een mogelijke teleurstelling is er eigenlijk al niet meer en veel supporters zijn meer bezig met het aanal prijzen dat Feyenoord dit jaar kan winnen. Wordt het een ‘dubbel’ of kan het misschien nog gekker?

Aan deze dromen komt op 5 april een einde. In de halve finale van de KNVB beker is Ajax in Rotterdam de sterkste en wint het met 1-2. Feyenoord ligt uit het bekertoernooi en kan zich gaan focussen op de landstitel en de komende clashes met AS Roma. Feyenoord wint deze maand in de competitie van RKC, Cambuur en Utrecht en gaat in volle vaart richting de zestiende landstitel uit de geschiedenis.

Op 13 april ontvangt Feyenoord AS Roma in De Kuip. Een wedstrijd die veel spanning en rivaliteit met zich meebrengt na de verloren Conference League finale tegen de Romeinen een seizoen eerder. Roma lijkt ook deze wedstrijd naar zich toe te gaan trekken als het vlak voor rust een penalty krijgt. Lorenzo Pellegrini mist en houdt de stand op 0-0. Na rust is Mats Wieffer de grote held in Rotterdam. Op aangeven van Idrissi schiet Wieffer Feyenoord naar een 1-0 overwinning. Zouden we de Romeinen dan toch kunnen verslaan? Een week later krijgen we het antwoord. Halverwege de tweede helft van de return in Rome komt Roma op 1-0 en gaan we dus virtueel verlengen. Tien minuten voor tijd kopt de kleinste man uit Rotterdam raak, Igor Paixao knikt de 1-1 binnen en lijkt de halve finale veilig te stellen. Helaas was daar nog die Argentijn. Paulo Dybala schiet Roma met een wereldgoal weer op voorsprong en dus wordt het toch nog verlengen. In de verlenging blijkt Feyenoord niet meer in staat om er een overwinning uit te halen. De Romeinen scoren nog twee keer en zijn wederom verantwoordelijk voor onze Europese exit.

De laatste wedstrijd van de maand april weet de Europese kater lichtelijk weg te spoelen. Feyenoord wint met 3-1 van Utrecht en is na 30 competitiewedstrijden al zo goed als zeker landskampioen. De allesbeslissende meimaand staat eindelijk voor de deur.