ANALYSE | Waarom Quinten Timber excelleert dankzij zijn kompanen op het middenveld

ANALYSE | Waarom Quinten Timber excelleert dankzij zijn kompanen op het middenveld

4 reacties 4
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Quinten Timber doet het dit seizoen goed op de positie waar Orkun Kökçü vorig seizoen schitterde. De Feyenoorder wordt door Arne Slot vooralsnog op verschillende posities ingezet, maar excelleert vooralsnog het beste als middenvelder naast een vaste controleur. Analyse van de rol van Timber bij Feyenoord.

Iedereen zag de potentie bij de jonge middenvelder. Eerder bij FC Utrecht zorgde zijn dribbels, kracht en talent al dat hij op verschillende scoutingslijstjes boven kwam drijven. Zo ook op die van Feyenoord. 

In zijn eerste jaar op Rotterdamse bodem, begon hij in de basis. Samen met Kökçü vormde Timber het duo voor de defensie van Slot. Tot de van FC Utrecht overgekomen middenvelder belast werd met een blessure. Mats Wieffer vulde zijn positie op een andere manier in en verdween niet meer uit het elftal van Arne Slot. 

Dat hij kon voetballen, stond vast. Alleen is het verschil volgens Slot dat hij dat nu vaker kan laten zien door zijn fitheid. Dat vertaalt zich door in zijn prestaties. Dit seizoen is de middenvelder van Feyenoord een vaste kracht in de basiself. Hij wordt zelfs op verschillende posities ingezet door zijn trainer. 

Toch excelleert Timber het beste als creatieve controleur. De meeste teams die met twee controleurs spelen, stellen een creatievere controleur met een positievaste controleur op. Wieffer is bij Feyenoord de 'controlerende controleur', terwijl Timber meer bewegingsvrijheid geniet. Hierdoor heeft kan de sterke middenvelder zijn intuïtie volgen, zonder dat het problemen achter de bal oplevert. Mats Wieffer is dus de eerste speler in dit Feyenoord die Timber laat excelleren.

De tweede speler die dat doet, is de 'nummer 10': Calvin Stengs. De aanvallende middenvelder heeft bij Feyenoord geleerd om vaker en vooral efficiënter diep te lopen om zichzelf en zijn teamgenoten te helpen in balbezit. Hier heeft Timber eveneens veel baat bij. De kwaliteiten van de tweelingbroer zijn namelijk vooral zijn dribbelvermogen, dat hij makkelijk wegdraait, zijn kracht en zijn subtiele steekpass.

Doordat Timber vaak rond de middenlijn wordt aangespeeld komen alle vier die kwaliteiten tot uiting. Stengs helpt (door vaak van de bal weg te lopen) om ruimte te trekken in het gebied vlak voor de zestien van de opponent. Hier kan de creatieve controleur van Feyenoord dus belangrijk worden met steekpasses en afstandsschoten.

Dat is terug te zien in de statistieken van de Feyenoorder. Uit open spel creëren alleen Bakayoko en Saibari meer kansen per 90 minuten dan Timber (2,66). Daarnaast is hij ook de Feyenoorder met de meeste gecreëerde kansen uit carries (14). Die statistieken kan hij dus halen dankzij zijn eigen kwaliteiten, de loopacties rond de vijandelijke zestien van Stengs én de defensieve verantwoordelijkheid van Wieffer. Door fitheid en twee complementaire kompanen op het middenveld, kan Timber de beste versie van zichzelf zijn.

Stan Spoel

 

Lees ook