Analyse: Zo werd Zerrouki de sleutel van een goed spelend Feyenoord

Analyse: Zo werd Zerrouki de sleutel van een goed spelend Feyenoord

23 reacties 23
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord heeft alles goed gedaan tegen Atlético Madrid, maar verliest toch: 3-2. Analyse van een wedstrijd waar Diego Simeone een overwinning boekte die hem bekend voor zal komen.

Dat Feyenoord zo succesvol in de wedstrijd zit, heeft mede te danken aan een slimme tactische zet van Arne Slot voorafgaand aan het duel. De oefenmeester heeft in zijn hoofd de wedstrijd al een keer afgespeeld en geconcludeerd dat het 'normale' middenveld van Feyenoord niet gaat werken tegen Atlético Madrid. Tegen een middenveld met drie man én een inzakkende Griezmann komt Feyenoord simpelweg een man te kort. Daarnaast kan de gevaarlijke Fransman dan vaak vrijkomen. 

Dus stelt Slot met Ramiz Zerrouki een extra verdedigende middenvelder op om de aanvallende impulsen van Griezmann in te dammen. Dat lukt de Algerijn goed. In de eerste helft is Griezmann op twee andere veldspelers van zijn ploeg na, de speler die het minst aan de bal komt bij zijn elftal.

Met die zet zorgt Slot dat Atlético Madrid in balbezit niet tot veel gevaarlijke momenten komt. In balbezit doet Feyenoord het minstens even goed.

De oefenmeester van de Rotterdammers zet Lutsharel Geertruida vaak in als tweede controleur in de opbouw. Dit zorgt ervoor dat de Madrilenen simpelweg een man te kort komen om de centrale verdedigers, de twee controleurs én de twee aanvallende middenvelders van Feyenoord in toom te houden. 

Daarnaast houden de buitenspelers van Feyenoord het veld hoog en breed om de as iets open te trekken voor de middenvelders van de Rotterdammers. Hier heeft het elftal van de Argentijnse trainer vaak geen antwoord op.

De centrale verdedigers van de Rotterdammers bewijzen ondertussen dat ze ook op dit niveau de voetballende kwaliteiten bezitten om passes uit te stellen en de druk uit te lokken. Want wanneer er een speler van de Spanjaarden uitstapt, volgt direct een pass richting een van de controleurs van Feyenoord.

Hierdoor weten de Rotterdammers keer op keer in beloftevolle situaties op het veld te komen en Atlético aan het wankelen te brengen.

Zo blijkt Ramiz Zerrouki mét en zonder bal de sleutel voor het goede spel van Feyenoord.

Dat Feyenoord uiteindelijk niet wint heeft het niet te danken aan het eigen veldspel. Dat heeft te maken met een grote bak aan individuele kwaliteit bij de tegenstander en een uitstekende defensieve organisatie in de tweede helft. Toch geeft dit duel veel vertrouwen richting de volgende duels. Want het elftal van Slot heeft bewezen dat het een serieuze Champions League ploeg is.

STAN SPOEL

Lees ook