'Elke trainer wil zo'n spits hebben'

'Elke trainer wil zo'n spits hebben'

1 reactie 1
Bron: Ad.nl
Foto: VK Sportphoto

Santiago Gimenez is ‘on fire’. Na zijn hattrick in de Johan Cruijf Arena, de eerste Feyenoorder met drie goals bij de aartsrivaal, staat de spits al op 9 goals in 6 wedstrijden. Maar ook spitsen Luuk de Jong (PSV) en Vangelis Pavlidas (AZ) scoren er lustig op los. Journalist Tim Reedijk kijkt samen met oud-spitsen Roy Makaay en John van Loen naar de spitsen in het Algemeen Dagblad van zaterdagochtend, gepubliceerd op de website van AD.

Naast de indrukwekkende cijfers van Gimenez (die al bijna op de helft is van Xavi Simons, de topscoorder van de eredivisie vorig seizoen), zette ook zijn concurrenten records neer. Luuk de Jong is de meest scorende spits van de 21ste eeuw door zijn 155ste bal achter de keeper te krijgen. Pavlidis scoorde in alle zes competitiewedstrijden een goal, iets wat geen enkele AZ-speler ooit lukte.

Roy Makaay, oud-spits van onder andere Feyenoord, kiest voor Santiago Gimenez als beste spits. ‘Zelfs tegen Heerenveen, toen hij een jetlag had en niet gelukkig speelde, was hij overal bij betrokken’, aldus Makaay. John van Loen is dat met hem eens: ‘Elke trainer wil zo’n spits hebben.’ Van Loen onderschrijft de ontwikkeling van Gimenez die zich tegenwoordig ook meer laat uitzakken dan vorig seizoen. Ook ziet Van Loen de Mexicaanse spits steeds vaker kaatsen en anderen in stelling brengen. Maar vanwege de hebberigheid, voorspelt van Loen dat Gimenez topscorer wordt van de eredivisie.

Van Loen zet vervolgens Luuk de Jong op nummer 2 in ‘zijn rijtje’. Van Loen is lovend over de manier waarop Luuk de Jong altijd aanspeelbaar is en natuurlijk ook zijn kwaliteiten om koppend te scoren. Makaay heeft op de tweede plek de Griekse Pavlidis staan, omdat hij compleet én zakelijk in de afwerking is. ‘Das Phantom’, de bijnaam van Makaay, vindt dat Pavlidis en Gimenez zelfs met elkaar te vergelijken zijn.

De beide heren vinden het vooral leuk om naar te kijken en hopen dat er nu ook Nederlandse spitsen opstaan.  Makaay: ‘Want, om bescheiden te zeggen, bij Oranje zitten we voorin niet heel ruim in de keuze.’ Dit weekend komen alle drie de spitsen zeer waarschijnlijk weer een actie. Hoe zullen de verhouding na zondag zijn?

Lees ook