Van Hanegem: 'Een frisse wind, andere mensen aan het bewind'

Van Hanegem: 'Een frisse wind, andere mensen aan het bewind'

Willem van Hanegem zag een vreemd weekend. Feyenoord verloor van PEC Zwolle, PSV kwam van FC Emmen niet verder dan een gelijkspel en Ajax speelde in de ArenA gelijk tegen sc Heerenveen. Ook de VAR mag volgens Van Hanegem de prullenbak in.


Bij PEC Zwolle tegen Feyenoord werkte de VAR nog naar behoren, bij Vitesse-Excelsior waar een zuiver doelpunt werd afgekeurd wegens het zetten van een blok en bij Ajax-Heerenveen werd geen penalty gegeven terwijl deze overduidelijk was. Volgens Van Hanegem kan de VAR weer de prullenbak in, wegens de willekeur aan beslissingen. “Als scheidsrechter Serdar Gözübüyük in de Johan Cruijff Arena zijn werk normaal had gedaan, had Heerenveen een strafschop gekregen. Hoe kon hij daar, na het zien van de beelden, in vredesnaam géén penalty voor geven? Gooi de VAR maar in de prullenbak, zou ik zeggen. Ik snap trainer Adrie Poldervaart van Excelsior wel als hij af en toe klaagt. Ryan Koolwijk zette een blok tegen Vitesse-speler Vjatsjeslav Karavajev en een treffer van Excelsior werd afgekeurd. Wat een onzin en wat een willekeur.”

En dan komt Feyenoord aanbod in de column van De Kromme in het Algemeen Dagblad. “Ik houd ondanks het geklooi van Ajax mijn hart vast voor de Klassieker komende zondag. Want Feyenoord klooide ook maar wat aan en niet voor het eerst. Ik denk niet dat Feyenoord de lef zal durven tonen die het tegen PSV eerder wel toonde. Neem alleen nou de slotfase tegen PEC. Toen Feyenoord een minuut of tien voor tijd verdediger Jan-Arie van der Heijden moest wisselen omdat hij moeilijkheden had met ademhalen, kwam Eric Botteghin binnen de lijnen. Dat was wat mij betreft alleszeggend. Een verdediger voor een verdediger. Het stond 3-1 voor PEC en die ploeg gaf, hoewel Feyenoord er een bende van maakte, toch nog veel kansen weg. Het leek alsof Giovanni van Bronckhorst vreesde voor 4-1 of 5-1. En niet eens dacht aan 3-2 en 3-3. Tegen PEC Zwolle-uit. Ja, ik had ook verwacht dat PEC onder leiding van Jaap Stam volle bak zou gaan. En dat het publiek er vol achter zou gaan staan.”

Van Hanegem weet wel wat er had moeten gebeuren, maar mist het standaard voetbal. “Dan moet je dus zorgen dat je de bal hebt, dat je PEC laat uitrazen en dan toeslaat. Dat heet positiespel, dat is te trainen en dat beheerst deze ploeg totaal niet. En als je dan ook nog eens heel matig verdedigt, dan krijg je dit. Die derde goal van PEC, onvoorstelbaar slecht gewoon. Sven van Beek die het kopduel aanging met Lennart Thy, terwijl hij die gozer daar rustig kan laten koppen. Jan-Arie van der Heijden die helemaal bij de linksback staat en totaal geen rugdekking geeft. De backs die stilstaan en dus niets meer kunnen betekenen en Jordy Clasie die het sprintduel van Younes Namli verliest. Bij Feyenoord weet de ene speler niet wat de ander doet en andersom. Dat betekent dat er op het trainingsveld te weinig gebeurt, want zelfs als je niet zo goed bent, kun je duidelijke afspraken maken bij bijvoorbeeld uittrappen van de keeper van de tegenpartij.”

Er is volgens Van Hanegem een tijd aangekomen om in te grijpen. “De mensen die ik spreek, veel Feyenoorders, maar ook veel niet-Feyenoorders, zien allemaal maar één oplossing. Een frisse wind, andere mensen aan het bewind die de koers gaan uitzetten. En misschien is dat moment wel aangebroken.”

“Volgens mij zeggen de beleidsbepalers in de Kuip zelf dat deze club financieel gezond is. De begroting is ook niet die van een simpele subtopper. Dan moet het toch mogelijk zijn om een ploeg samen te stellen met talentvolle spelers, die zich dagelijks ontwikkelen op het trainingsveld? Een ploeg die enthousiasme en passie van mindere tegenstanders te lijf gaat met verzorgd voetbal? Ik zie het helaas zelden.”

FR-Fans.nl mini poll

Moet het beleid bij Feyenoord anders?

0 stemmen
Lees meer over:

Discussieer mee! 61 reacties

Gast8139179902

Je plaatst een bericht als Gast8139179902