In de jaren zeventig was er een populaire jeugdserie op de televisie, Q & Q. De serie draaide om twee vrienden, jongens nog, die misdadigers het leven zuur maakten. Het werd met een gemiddeld kijkcijfer van 3,1 miljoen de best bekeken jeugdserie ooit in Nederland. Feyenoord heeft zijn eigen versie van Q & Q. Hoofdrolspelers in de Rotterdamse editie zijn Quilindschy en Quinten. In het dagelijkse leven maken zij geen jacht op misdadigers, maar op voetballers van andere clubs dan Feyenoord. Q en Q. Hoe toepasselijk. De roepnaam van Feyenoords linksback, Quilindschy Hartman, is ook Q. Is makkelijker uit te spreken dan Quilindschy, een tongbreker. Op het Rotterdamse middenveld is Quinten Timber een sterkhouder. Zijn eeneiige tweelingbroer is Jurriën. Met een knipoog ging Quinten even door het door het leven als Quinten Tinder nadat hij in 2021 op dat medium een oproep deed om uit te kijken naar een dame die hij in het uitgaansleven was tegengekomen. Ik stel mij overigens zo voor, dat zijn ploeggenoten hem Quint noemen.
Overeenkomsten en verschillen
Onze eigen Q & Q hebben de nodige overeenkomsten. Beide hebben roots die in Curaçao liggen en beide voetballers in Rotterdamse dienst zijn 23 jaar oud. Diverse Oranje-interlands hebben ze inmiddels achter hun naam staan. Zelfs de zaakwaarnemer is dezelfde: Forza Sports Group. Quilindschy liep op 31 maart 2024 in De Kuip een zware knieblessure op tegen FC Utrecht. Op 27 oktober 2024 begon het blessureleed van Quinten in de uitwedstrijd, uitgerekend tegen zijn oude club FC Utrecht.
Verschillen zijn er ook. Quilindschy werd geboren in Zwijndrecht, Quinten in Utrecht. Beide kozen voor een eigen weg richting de top. Quilindschy doorliep de gehele Feyenoord-jeugdopleiding op Varkenoord en stootte door naar Feyenoord's hoofdmacht in 2022 onder de nieuwe trainer, Arne Slot. Het was net op tijd, want hij stond op het punt om naar stadgenoot Excelsior te verkassen. Quinten koos er in 2014 voor om met Jurriën Varkenoord in te ruilen voor de Toekomst, omdat hij in Amsterdam meer toekomst zag. Feyenoord voor Ajax. Iedereen heeft het recht om fouten te maken… Na zeven jaar beëindigde Quinten zijn Ajax-avontuur en ging hij in zijn geboortestad spelen voor FC Utrecht. Na een jaar wist Feyenoord voldoende en haalde het voormalige eigen toptalent in 2022 voor ca. 8 miljoen euro terug naar Rotterdam-Zuid en sindsdien is hij een vaste waarde op het middenveld.
Sterkhouders en leiders
Q & Q staan te boek als sterkhouders bij Feyenoord en als leiders in de spelersgroep. Quilindschy zit van top tot teen onder de tatoeages en daar vinden veel mensen wel iets van. Tegelijkertijd is deze hondenliefhebber uitermate sociaal, welbespraakt en in het bezit van een brede glimlach die nooit ver weg is. Als Feyenoord belangstelling heeft voor nieuwe spelers is hij vaak de eerste die via sociale media contact maakt. Voor zijn blessure tegen FC Utrecht maakte hij veel indruk als linksback. Meedogenloos als verdediger, snel, positioneel goed, sterke passing en van grote meerwaarde in het meevoetballende gedeelte. De opkomende moderne back optima forma. Oranje leek zijn nieuwe vaste linksachter gevonden te hebben. Zijn tweede zware knieblessure uit zijn carrière maakte voorlopig een einde aan alle voorspoed. Zonder die laatste blessure had hij nu naar alle waarschijnlijkheid in het blauw van Chelsea rondgelopen.
Quinten had in zijn eerste jaar bij Feyenoord nog even tijd nodig om zijn weg te vinden. Hyperambitieus, steeds de persoonlijke confrontatie opzoekend, zijn kont in het duel draaiend, maar daarmee ook te vaak onnodig balverlies leidend. Hij werd echter slimmer, handelde sneller aan de bal, pakte zijn goals en assists mee, maakte steeds beter gebruik van zijn fysieke kracht en sloopte zijn tegenstanders. Hij werd de energieke krachtbron op het middenveld en kreeg uiteindelijk ook de aanvoerdersband om zijn rechterarm. De tegen FC Utrecht opgelopen enkelblessure bleef hem echter parten spelen en het hielp niet mee, dat hij in die periode Oranje verkoos boven een behandel- en rustperiode in Rotterdam. Een knieblessure verergerde de situatie waarna hij een zware knieblessure opliep in de thuiswedstrijd tegen AC Milan op 12 februari 2025, die direct het einde van zijn seizoen betekende. Zonder blessures had hij nu wellicht in het rood en wit van Arsenal rondgelopen, de werkgever van zijn broer Jurriën.
Dilemma
De contracten van Q & Q bij Feyenoord lopen af medio 2026. Na dit seizoen dus nog één jaar contract. Quilindschy heeft al enkele maanden geleden zijn comeback gemaakt in het eerste, maar ervaart dat het vooral veel tijd kost om zijn oude topvorm te hervinden. Logisch na alweer een zware knieblessure, maar geduld is vaak niet het sterkste punt van topsporters. In het geval van Q speelt mee, dat trainer Robin van Persie op dit moment de voorkeur geeft aan Hugo Bueno en Gijs Smal op zijn positie. Iedereen weet echter ook, dat Q in topvorm de onbetwiste nummer 1 is als Feyenoord's linksachter. Om die vorm te bereiken, heeft hij echter wedstrijden en tijd nodig en dat terwijl de strijd om de plekken 2, 3 en 4 in de Eredivisie zijn hoogtepunt bereikt. Quinten zien we pas weer terug in de voorbereidingsperiode op het volgende seizoen. Hij weet dat de concurrentie komend seizoen op het middenveld moordend zal zijn, maar hij is altijd een vaste waarde geweest.
Q & Q vertegenwoordigen normaliter beide een transferwaarde van rond de 30 miljoen euro. Dat is het economische belang van Feyenoord. De contractduur van 1 jaar staat in de voetballerij gelijk aan bijtekenen of verkopen, maar welke prominente Europese topclubs staan nu te trappelen om twee spelers met een seizoen vol blessureleed aan te trekken? Of zou het alternatief moeten zijn een jaar bijtekenen, in topvorm met Feyenoord op jacht gaan naar de vaderlandse titel en nieuw Champions League succes najagen met een opgefriste en fittere selectie? Met als toetje het WK voetbal in de zomer van 2026. Daarna wacht er ongetwijfeld een prachtige transfer voor Q & Q. Ik zou het antwoord wel weten, maar wie ben ik?
Jelle