'Ik heb het altijd het gevoel gehad dat als ik echt moest gaan spelen, dat het dan goed zou komen

Verdediger Thomas Beelen speelde donderdag misschien wel zijn slechtste wedstrijd bij Feyenoord, maar in de periode daarvoor maakte hij indruk door zijn stabiele spel. De 22-jarige speler zal zondag zijn plekje in de basis hebben tijdens De Klassieker. Mikos Gouka interviewt de kritische voetballer in het AD van zaterdag.

Beelen zong, zo luidt de traditie, bij zijn komst bij Feyenoord een liedje. Hij zong A Sky Full Of Stars van Coldplay. Maar omdat hij zelf vond dat hij het veel beter kon, deed hij het tijdens het trainingskamp in de winterstop nog eens. Dit zegt misschien wel alles over de zelfbewuste Beelen. Alleen nu grapt iedereen dat hij niet kan zingen en dat hij beter kan gaan lijken op Manchester City-verdediger Rúben Dias dan Coldplay-zanger Chris Martin. De ontwikkeling van Beelen gaat net iets anders dan die van Dias, maar het is toch bijzonder snel gegaan de afgelopen periode. Beelen zegt daar zelf over: ‘Als Trauner niet geblesseerd was geraakt, was het misschien niet gebeurd. Maar ik had altijd het gevoel dat als ik echt moest gaan spelen, dat het dan goed zou komen.’

Keuzes

Rondom Beelen zijn er lang twijfels geweest, zag niet iedereen het in hem zitten. Zelf noemt hij Johan Plat en Dick Schreuder als belangrijke mensen in zijn carrière. Beelen geeft aan dat hij niet weet waar hij zonder hen zou zijn en dat zij de eerste trainers waren die hem een echte kans hebben gegeven. En na één goed seizoen bij PEC had Beelen de clubs voor het uitkiezen. FC Twente, AZ, Ajax, PSV en Feyenoord wilde hem hebben. Beelen wist dat hij het goed deed, maar dat de echte top, PSV en Feyenoord, bij hem aan zou kloppen dat had hij niet verwacht. De verdediger kreeg geen stress in deze periode, maar liet het allemaal rustig de revue passeren en koos voor Feyenoord.

Daar had Beelen een redelijke start; tijdens de tweede wedstrijd stond hij al basis. Tegen stadsgenoot Sparta werd hij na de eerste helft gewisseld. Hij speelde niet slecht, maar uit zijn ene foutje kwam een tegengoal. Daarnaast kwam Gernot Trauner weer terug van een blessure en dat zorgde voor weinig tot geen speeltijd voor Beelen. Beelen weet nog dat hij erg moest wennen aan de manier van denken in zo’n topclub, omdat de lat erg hoog ligt in Rotterdam Zuid. De verdediger moest wennen, pas een jaar op die positie en nu ook nog eens in een ander systeem dan bij PEC. De Harderwijker heeft, ondanks dat hij er meteen wilde staan, ook wel een half jaar nodig gehad om te wennen.

Basisplaats

Voor de buitenwereld kreeg hij vanaf zijn optreden tegen AS Roma, waar hij spits Romelu Lukaku goed afstopte, lovende kritieken. Beelen ‘voelde’ de kracht van de Belgische spits en vond het heerlijk om tegen zo’n topspits te spelen. En zo groeit de kritische Beelen door, waarbij hij zelf beelden van Rúben Dias terugkijkt om te zien hoe die op bepaalde momenten verdedigt. Of Trauner zijn plekje meteen terugkrijgt als hij wedstrijdfit is? ‘Ik ben ook benieuwd. We gaan het zien. Uiteindelijk heb ik alleen invloed op mijn eigen prestaties.’ Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten