De Messi of Dembélé van Gambia?

Yankuba Minteh is één van de meest besproken spelers bij Feyenoord. Supporters, critici en analisten lijken er maar niet over uit te zijn welke kant het op zal gaan met de jonge Gambiaan. In De Kuip wordt vaak gesproken over ‘een roulettetafel’ terwijl zijn dreiging ervoor zorgt dat Feyenoord in de laatste wedstrijden punten pakt. Mikos Gouka maakte voor het Algemeen Dagblad een profiel.

De 19-jarige Minteh wordt in Gambia vaker als Messi aangesproken dan met zijn eigen naam. Toch is Messi niet zo snel als de Gambiaan. Minteh rent 34,45 kilometer per uur, iets waar zijn teamgenoten alleen maar van kunnen dromen. Deze snelheid is een enorm voordeel, waardoor hij dreigend is. Maar Mario Been zag ook een groot nadeel: ‘Snelle spelers zijn vaak langzame denkers.’ Been hoop dat Minteh wat vaker zijn omgeving scant en zo nog beter wordt. Edouard Duplan, vliegensevlugge vleugelaanvaller bij o.a. FC Utrecht, vindt het juist wel knap wat Minteh doet: ‘Minteh is wel veel sneller dan ik was.’ Duplan vindt het knap dat de Gambiaan nog controle over de bal kan houden met zo’n hoge snelheiden. Daarnaast ziet Duplan ook nog dat Minteh goed meeverdedigt en weet zeker dat vleugelflitser het nog ver gaat schoppen. Harry van der Laan noemde Minteh daarentegen ‘een beetje een blinde’, om maar weer eens aan te geven dat Minteh niet door iedereen geliefd wordt.

Oogkleppen

Oud-Feyenoorder Regie Blinker laat ook van zich horen: ‘Minteh is vaak onrustig aan de bal.’ Maar daarna is Blinker positief over de rechteraanvaller van Feyenoord. Blinker ziet potentie, die potentie zal vanzelf komen als Minteh meer ervaring en routine krijgt. Blinker denkt dan ook dat Minteh de top zou kunnen halen. Trainer Arne Slot denkt dat ook. Slot spreekt ook de populistische mening tegen dat Minteh oogkleppen op heeft. Slot ziet ruimte voor verbetering, maar laat duidelijk weten dat zijn Gambiaans talent veel beter ziet wat er om hem heen gebeurt, dan mensen denken. Het AD heeft nog een trainer van Minteh gesproken, namelijk de Belg Tom Saintfiet. Saintfiet was bondscoach van Gambia tijdens de Afrika Cup. En hij is duidelijk: ‘Minteh is een talentvolle jongen en echt razendsnel.’ Wel vindt de Belg dat de stap nu naar Newcastle United, die Minteh aan Feyenoord verhuurd hebben, te groot is op dit moment. Saintfiet vindt dat Minteh minimaal nog een jaar bij Feyenoord moet blijven en zich in Rotterdam verder kan ontwikkelen in deze intensieve en aanvallende speelstijl.

Moeilijk coachbaar

Saintfiet is ook eerlijk als het gaat om hoe Minteh de zaken beleeft: ‘Yankuba is een beetje een einzelgänger.’ De Vlaming zag dat Minteh niet zo sociaal was in de groep en soms ook een muurtje om zich heen gebouwd leek te hebben. De oud-trainer kwam niet altijd bij Minteh binnen. Slot herkent dat beeld en geeft zelfs aan er op een bepaalde manier mee om te gaan: ‘Na een bespreking nemen we hem vaak nog apart om te kijken wat hij er nou allemaal van heeft meegekregen.’ Maar als Minteh weet wat hij moet doen, dan doet hij dat. Hij is niet bang om werk te verrichten, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Slot is ook lovend over de manier waarop Minteh opkomende linksbacks afstopt, zoals tegen AS Roma en PSV. Dat het soms nog een beetje ongecontroleerd is, neemt hij dan op de koop toe.

Toekomst

Newcastle United kijkt dus mee met hun huurling, hoe het gaat. Feyenoord lijkt Minteh graag nog een jaar te willen behouden voor de selectie. Technisch directeur Dennis te Kloese heeft aangegeven dat de Engelse club in april op gesprek komt om over de toekomst van de Gambiaan te praten. Minteh leert acties maken in het laatste stuk van het veld, iets wat hij bij Feyenoord goed kan laten zien. Oud-coach Saintfiet benadrukt nogmaals dat Minteh nog maar lekker even in Rotterdam moet blijven. Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten