'Feyenoord was zwak, oogde vermoeid ook vond ik'

'Feyenoord was zwak, oogde vermoeid ook vond ik'

8 reacties 8
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord plaatste zich gisteren met een allerminst overtuigende overwinning voor de finale van de TOTO KNVB beker. De Rotterdammers zagen FC Groningen flink van zich afbijten en volgens Sjoerd Mossou komt dat onder andere door de steeds sterker wordende Keuken Kampioen Divisie, dat vertelt hij in de AD Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad

Er stonden in de halve finale van de beker twee clubs uit de eerste divisie. In de finale staat er geen, maar beide ploegen uit de eerste divisie waren niet veel minder dan de tegenstander. "NEC was natuurlijk wel beter, het is zeker geen uitgemaakte zaak dat zo'n wedstrijd gewonnen wordt. Hetzelfde zag je zo'n beetje bij Feyenoord tegen FC Groningen", zegt Mossou. "Groningen is dan nog een apart verhaal in de eerste divisie, die hebben een geweldig budget voor Keuken Kampioen Divisieploeg, die niet onder doet voor veel Eredivisieploegen."

Feyenoord was zelf niet in de beste doen, het oogde allemaal stroperig. "Feyenoord was zwak, oogde vermoeid ook vond ik. Er zal ook een mentaal gedeelte bij zitten", zo bekijkt Mossou de moeizame wedstrijd. "Mentaal kan het nog steeds als je een beetje vermoeid, en je moet tegen een eerste divisie ploeg, kan het wat lastiger zijn het  netop te brengen zoals je zondag tegen PSV zou doen. FC Groningen deed het ook goed, ze lieten Lopez veel vrij, ze hadden duidelijk een plan. Als je dan als Feyenoord zijnde niet helemaal top bent en je loopt tegen een eerste tegengoal op dan wordt het steeds moeilijker. Daarna is het nog knap dat je die wedstrijd wint. Dan is het voetbal niet perse goed, maar wel een blijk van mentale weerbaarheid dat je hem gewoon wint."

Thuisvoordeel

De discussie in de podcast gaat ook over het zo eerlijk mogelijk maken van de halve finale in de beker, beschrijft Mossou hoe hij het zou willen doen. "Het is een enorm voordeel zeker als je in De Kuip mag spelen dat je thuis speelt. Die discussie werd de laatste dagen wel gevoerd dat Feyenoord zoveel thuisspeelt en ook de finale in de Kuip speelt, dat laatste kan Feyenoord natuurlijk niets aan doen. Ik ben het ook niet zo eens met de discussie dat als Feyenoord de finale haalt dat je uit moet wijken naar een ander stadion. Als je de finale haalt als N.E.C. of Groningen of Cambuur bent dan ga je naar De Kuip, dat hoort erbij. Dat is een soort cultuur van het toernooi."

Volgens Mossou is de loting eigenlijk te bepalend. "De loting is in het KNVB bekertoernooi te bepalend voor het verloop, omdat je in de halve finale niet op neutraal terrein ben je zeker in de halve finale ontzettend in het voordeel als je thuis speelt. Stel je loot uit tegen Feyenoord, daar kun je niet zoveel aan doen, dat is inherent aan loten, maar stel je haalt de verlenging, dan moet je die ook nog uitspelen en dan moet je de penalty's ook nog uitspelen. Neutraal terrein is dan beter."

Ueda

Bij Feyenoord kreeg Ayase Ueda weer een kans, maar hij leek niet gelukkig toen hij gewisseld werd. "Nee, maar ja, het is wel top voetbal. Het is geen revalidatiecentrum of een kuuroord. Hij presteert niet, dan moet hij het beter doen. Aan de andere kant is het vervelend voor die jongen en dat het dan niet lukt. Hij valt tegen. Er zijn meer jongens die tegenvallen, ook aankopen, hij ook zeker als je het afzet tege het bedrag dat ze er voor betaald hebben is het een tegenvaller."

Stengs

Calvin Stengs viel met tranen in zijn ogen uit in de wedstrijd, Mossou is duidelijk. "Rode kaart, echt een rode kaart. Ik ben niet van de dooddoener dat oud-voetballers in het VAR-centrum moeten zitten dat alles beter gaat, maar die hadden in dit geval wel ingegrepen", aldus Mossou die vond dat als je gevoetbald hebt je zag wat er gebeurde. "Je weet dat Peersman bewust het risico neemt om zijn tegenstander pijn wil doen. Als je zo de tackle aangaat, dan wil je wel de tegenstander wat laten voelen in het duel, als het dan zo uitpakt voor de tegenstander, Stengs in dit geval, rood was op zijn plek geweest."

Mossou wil er niet te lang bij stilstaan. "Terug naar Stengs, je houdt je hart vast voor een goede afloop", aldus Mossou, Verhoeff haakt in die zag de enkel lelijk dubbel klappen. "Het kan een klap op je knie geven, Stengs heeft al een knieblessure gehad en dus het zou verschikkelijk zijn voor die jongen dat hij er heel lang uitlicht. Laten we dat vooral hopen, die rode kaart is dan maar bijzaak", besluit Mossou. 

Lees ook