'Ik zette mezelf neer als een soort amateurvoetballer'

'Ik zette mezelf neer als een soort amateurvoetballer'

3 reacties 3
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Zondag start voor Feyenoord de tweede competitiehelft weer. Middenvelder Mats Wieffer is onmisbaar voor het team van trainer Arne Slot. Wieffer, twee jaar geleden nog niet zo bekend, wordt nu zelfs in verband gebracht met topclubs. Journalist Mikos Gouka sprakt de sympathieke middenvelder en schreef het op voor de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad.

Wieffer vindt zelf ook dat zijn ontwikkeling snel is gegaan. Twee jaar geleden stapte hij over van Excelsior naar Feyenoord, toen stond niet iedereen meteen op de banken. Na zijn eerste half jaar kwam hij, door blessures van anderen, in de basis en maakte een prima indruk. Wieffer heeft het idee dat pas sinds dit jaar mensen hem anders bekijken. Hij moest zich eerst maar eens bewijzen. Dit seizoen was zijn start niet de allerbeste en Wieffer was bijzonder kritisch op zichzelf: ‘Nou, ik speelde twee wedstrijden iets minder, daarna heb ik het wel weer opgepakt. Maar het kreeg veel aandacht omdat ik mezelf voor de draaiende camera's na Fortuna Sittard-thuis neerzette als een soort amateurvoetballer.’ Waarom deed de middenvelder dat? Hij vraagt veel van zichzelf en is niet bang zaken te benoemen. Echter werd het in zijn geval enorm uitvergroot, waardoor heel Nederland het over hem en zijn ‘dip’ had. Wieffer weet dat als hij zelf minder streng op zichzelf was geweest, anderen ook veel milder waren gestemd.

Want Wieffers statistieken zijn uitstekend. Van de zeven grote competities in Europa is Wieffer de enige speler met meer dan twintig balovernames, geslaagde tackles, gewonnen kopduels, en balcontacten in de zestien van de tegenstander. Dit was voor Wieffer zelf ook wel een kleine verrassing, maar de nuchter Wieffer grapt het weg door te zeggen dat de statistiek vast zal kloppen. De Tukker vertelt dat hij goed passlijnen kan lezen en dat zijn langen benen hem helpen om de bal te kunnen onderscheppen. Als je goed de lijnen kunt lezen, hoef je minder snel in een duel verzeild te raken.

Er wordt gesproken over de Champions League. De 24-jarige middenvelder heeft geleerd dat het lang niet altijd over het spel gaat, maar vooral over de winst. Wieffer zag Atlético Madrid en Lazio SS na hun voorsprong vol de boel dichtgooien. Dat had Feyenoord ook meer morgen doen, de Rotterdammers hebben zichzelf tekort gedaan en mogen (misschien wel moeten) nog meedogenlozer worden. De beste speler die hij gezien heeft? Antoine Griezmann, die deed dingen die echt van een ander niveau zijn. Net zoals de mentaliteit van alle spelers op het hoogste niveau van Europa. Wieffer werd geknepen, er werd op zijn tenen gestaan, dat was hij allemaal niet gewend. Die hardheid gaat Wieffer vast meenemen naar de belangrijke wedstrijd tegen AS Roma. De Rotterdammer willen door in de Europa League, dus ‘driemaal is scheepsrecht’.

Dan gaat het nog over het Nederlands Elftal. Gaat Wieffer een rol spelen op het EK? Wieffer is duidelijk; ondanks dat hij het nooit van de daken schreeuwt, wil hij naar het EK. In het begin was alles wennen, kende hij weinig spelers en voelde hij zich niet helemaal thuis bij Oranje. Dat is nu wel anders, het voelt vertrouwd. Ook daar geeft Wieffer alles en wil hij graag winnen. Mensen zien hem als bloedfanatiek en kritisch, maar Wieffer geeft zelf aan dat het soms ook door de toon komt waarop hij iets zegt. Hij bedoelt het goed, maar de toon is soms geïrriteerd en dat is niet de bedoeling. Zo lang Wieffer wint, gaat het goed, grapt hij zelf tot besluit.

Lees ook