Twijfels over trainingsmethode: 'Een broodje aap'

Twijfels over trainingsmethode: 'Een broodje aap'

9 reacties 9
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Op het trainingskamp van Feyenoord in het zonnige Marbella was een ongebruikelijk tafereel te zien: spelers met afgeplakte monden tijdens een deel van hun training. Dit opvallende beeld, waarbij de spelers enkel door hun neus konden ademen, heeft de aandacht getrokken binnen de voetbalwereld. Sportarts en inspanningsfysioloog Guido Vroemen geeft echter aan dat dit geen prestatiebevorderende methode is. "Ik heb nog nooit iemand op pad gestuurd en gezegd: plak je mond maar af. Dat is, als je de prestatie wil bevorderen, een broodje aap”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Het idee achter deze methode is het testen van andere, gestuurde ademhalingstechnieken bij spelers. Feyenoord streeft ernaar om door functioneel adem te halen, spelers efficiënter met hun energie om te laten gaan en meer rust te laten ervaren in stressvolle situaties. Hoewel het afplakken van de mond als een hulpmiddel kan dienen voor bewustere ademhaling, benadrukt Vroemen dat het geen directe voordelen biedt voor de sportprestaties. "Als jij een kilometer zo hard als je kunt wil lopen, gaat dat toch echt het beste als je door je neus én mond kunt ademhalen,” stelt hij.

Desondanks zet Feyenoord deze innovatieve benadering voort, op zoek naar optimalisatie van prestaties en welzijn van de spelers. Het experiment maakt deel uit van een bredere aanpak om de fysieke conditie en mentale weerbaarheid van de spelers te verbeteren. Het trainingskamp in Marbella biedt daarvoor een perfecte setting: weg van de dagelijkse drukte, gefocust op vernieuwing en verbetering.

Deze experimentele methode toont Feyenoord's bereidheid om buiten de gebaande paden te treden in hun zoektocht naar verbetering. Het benadrukt de innovatieve geest binnen de club, die steeds zoekt naar nieuwe manieren om de grenzen van het voetbal te verleggen. Hoewel de effectiviteit van de methode onderwerp van discussie is, is de bereidheid om te innoveren en te experimenteren kenmerkend voor de huidige voetbalcultuur bij Feyenoord.

Lees ook