Omslag bij Feyenoord onder de loep: 'Het is net geen sekte'

Omslag bij Feyenoord onder de loep: 'Het is net geen sekte'

13 reacties 13
Bron: ESPN
Foto: Pro Shots

Het trainingskamp van Feyenoord in Marbella werd onlangs uitvoerig besproken in het programma Voetbalpraat op ESPN, met inzichten van Martijn Krabbendam, de clubwatcher van Feyenoord voor Voetbal International. Aan tafel zaten ook Sjoerd Mossou, Kenneth Perez en Vincent Schildkamp, die samen de ontwikkelingen binnen Feyenoord analyseerden.

Krabbendam noemde het trainingskamp als zowel saai als interessant. Hij benadrukte het unieke aspect dat de media dit keer bij alle trainingen aanwezig mochten zijn, wat een uitzonderlijk inkijkje bood in de werkwijze van de club. Volgens hem bereikte Feyenoord een hoog niveau tijdens de trainingen, een observatie die ook door de staf werd gedeeld.

De kern van de trainingsweek was gericht op positiespel, met speciale aandacht voor het verbeteren van de manier van druk zetten, iets wat Arne Slot, de trainer van Feyenoord, eerder had aangeduid als een verbeterpunt. Krabbendam merkte op dat door de openheid van de trainingen, het duidelijk was welke spelers in vorm waren, waarbij hij specifiek Wieffer, Timber en Gimenez noemde.

Een belangrijk thema dat naar voren kwam, was de focus op verschillende vormen van druk zetten, iets wat Kenneth Perez aanhaalde. Slot streeft ernaar dat spelers zelf het initiatief nemen en anticiperen op het spel, iets wat door David Hancko werd benadrukt." Hancko zei dat hij vanaf het eerste moment dat de bal rolt dat hij kijkt hoe er druk wordt gezet. En daar wil Slot ook naar toe dat zijn spelers dat zelf gaan herkennen en op kunnen anticiperen tijdens de wedstrijd. Het is net geen sekte, maar wel een soort genootschap om elkaar alleen maar beter te willen laten worden. Stafleden ook, de dokters, fysio's. Iedereen is daar maar bezig met fit worden."

Krabbendam haalde ook aan dat spelers proactief hun eigen data opvroegen en soms vroegen om de camera's uit te zetten tijdens het oefenen van standaardsituaties. Dit toont de groeiende betrokkenheid en professionaliteit binnen de spelersgroep."Ik heb bijvoorbeeld nog nooit meegemaakt dat spelers uit zichzelf komen vragen om hun data of dat ze aan ons vragen of de camera's even uit kunnen omdat ze standaardsituaties gaan oefenen, waar veel aandacht aan besteed is. Dat komt allemaal uit de spelers zelf. Dan mag je trots zijn als trainer." De discussie aan tafel ging ook over de evolutie in het voetbal, waarbij oude gewoontes zoals drinken en roken tijdens trainingskampen niet meer passen bij de huidige professionele standaarden.

De rol van Etienne Reijnen, die onlangs als lid van de staf bij Feyenoord kwam, werd ook belicht. Zijn taak omvat het analyseren van beeldmateriaal en data, wat aantoont hoe technologie en geavanceerde analyses een steeds grotere rol spelen binnen de club. Krabbendam vergelijkt dit met de situatie van tien jaar geleden, "Het leuke is dat ik Kostas Lamprou sprak die twaalf jaar geleden ook mee was op trainingskamp in de tijd met Pelle en daarna Guidetti. Hij zei: met de kennis van nu leek het wel of we toen amateurs waren."

De heren concludeerden dat Feyenoord onder leiding van Arne Slot een nieuwe norm heeft gesteld qua intensiteit en professionaliteit, iets wat in het recente verleden niet altijd het geval was. De discussie illustreert de voortdurende ontwikkeling en ambitie binnen de club, waarbij het nieuwe trainingscomplex 1908 als symbool dient voor deze vooruitgang.

Lees ook