COLUMN | Pas op de plaats

COLUMN | Pas op de plaats

17 reacties 17
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Voor de wedstrijd hadden ze in Enschede een spandoek waar iets stond van ‘grijp ze bij de strot’. Nou, daar hadden de spelers naar geluisterd. Alleen niet die van Feyenoord. Bij Twente was het voor mijn gevoel voor het eerst sinds Sparta-uit dat Feyenoord meteen onder druk stond, overrompeld werd en echt tegenstand kreeg. Dat, in combinatie met niet 100 procent gefocust beginnen, en je staat bij voorbaat al met 1-0 achter.

Ja, je hebt de nederlaag in Enschede natuurlijk voor een groot deel aan jezelf te danken. Maar we moeten ook niet doen alsof Feyenoord kansloos was. Twente was vooral goed in ontregelen. Ze zullen wel goed naar clubs als AS Roma hebben gekeken. Want als Feyenoord ergens niet mee overweg kan, dan zijn het wel tegenstanders die al vanaf de tweede minuut lopen te rekken, te klagen en te zuigen. Die zelf ontzettend harde overtredingen maken, maar meteen liggen te rollenbollen als ze een keer een schouderduwtje terug krijgen. Op zijn Duits, zeg maar. Met veel misbaar, zodat het hele stadion erin meegesleurd wordt. Het zegt genoeg dat ze gele kaarten kregen voor zeuren en spelbederf. Gelukkig zijn wij nooit zo laag gezonken.

Ik wil de nederlaag niet goedpraten, maar wel relativeren. Die 1-0 was nogal ongelukkig, Hancko die uitgleed en dan via het been van Hartman. De 2-0 kwam uit de lucht vallen en viel ook wat over het hinderlijk buitenspel lopen te zeggen. Voor de rest had Twente helemaal niet zoveel kansen, eigenlijk net zo weinig (5 schoten op doel) als Feyenoord (7). En tot overmaat van ramp was de arbitrage weer eens van een bedenkelijk niveau. Higler heeft al een negatief track record tegen ons, maar gister liet ‘ie zich ook weer van zijn slechtste kant zien. Dat helpt vanuit ons perspectief natuurlijk niet bepaald mee, waar Twente een paar keer absoluut niet mocht klagen.

Vorig seizoen sloeg Propper onbestraft tegen Feyenoord een bal weg in de 16 alsof ‘ie Ron Zwerver was. Nu mocht hij eerst Gimenez neerschoppen in het strafschopgebied (99 van de 100 keer als zoiets ergens op het middenveld gebeurt is het een vrije trap en geel) en hem later ook nog neertrekken tijdens een veelbelovende aanval. En Higler? Die gaf gewoon een doeltrap en liet bij het andere moment doorvoetballen vanwege ‘voordeel’ dat er niet was. En de VAR was waarschijnlijk net even naar de wc. Dus niet alleen een penalty en vrije trap door de neus geboord, maar ook tot twee keer toe een tweede gele kaart.

Wat ik alleen maar wil zeggen: voor hetzelfde geld liep het anders en hoorde je nu niemand klagen. Het zat ook gewoon niet mee. Woensdag liepen we nog de polonaise en kon het niet op. Feyenoord was heer en meester tegen Lazio en iedereen moest horen hoe goed Feyenoord wel niet was. Dat was ook wel zo. Maar er moet ook gezegd worden dat Lazio pas na een half uur dacht: shit, laten we ook eens gaan voetballen. Die boden totaal geen weerstand, na de 3-0 gaven ze het helemaal op. Wat heb ik trouwens genoten van De Kuip woensdag. Dit was echt zo'n wedstrijd waar we het nog lang over gaan hebben, vooral hoe het stadion zich oprichtte na de afgekeurde 1-0. Heerlijk.

En nu is het eind oktober, verlies je voor het eerst een competitiewedstrijd en worden we door sommigen meteen al afgeschreven. Ja, je kan een keer verliezen. Gimenez kan een keer niet scoren. Zijn we echt zo verwend geraakt? Kom op hé. Het seizoen is nog lang, kameraden. Nog 24 wedstrijden om precies te zijn. Vier en twintig. En in mei worden de prijzen verdeeld, niet in de herfst.

Vorig seizoen stonden we na 10 wedstrijden ook op de vierde plaats, met precies hetzelfde aantal punten als nu: 23. En als je alleen kijkt naar de tegenstanders die we nu hebben gehad: tegen hen haalden we vorig seizoen 4 punten minder. Oké, het helpt niet mee dat PSV nu al 7 punten voorstaat, maar zij moeten binnenkort naar Twente, AZ en naar ons. En zij lopen ook heus nog een keer ergens op een ijskoude dag, in de natte sneeuw, op een bevroren knollenveld tegen een nederlaag aan hoor. Als wij dat maar niet doen. En ons niet bij de neus laten nemen in Waalwijk volgende week.

Wouter

Lees ook