COLUMN | Quilindschy Hartman

COLUMN | Quilindschy Hartman

37 reacties 37
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Na een fraaie combinatie en een snelle voetbeweging schoot Quilindschy Hartman vrijdag als enige speler van het Nederlands elftal de bal achter Mike Maignan. Het was de beloning voor een meer dan goed debuut tegen vicewereldkampioen Frankrijk. Hartman is het prototype van wat een Feyenoordspeler moet zijn.

Niet zo lang geleden klopte Excelsior aan bij Feyenoord met het verzoek om Hartman (tijdelijk) over te nemen. Nu – dik een jaar later – nam Hartman in de kleedkamer na de wedstrijd tegen de Fransen het woord. "Gewoon kort hoor. Ik heb gezegd dat ik blij ben dat ik goed ben opgevangen. En dat het gewoon allemaal lieve gasten blijken te zijn", zei hij tegen het AD. Lieve gasten dus, zoals Hartman zelf ook een lieve gast is. Misschien wel de liefste op het veld.

Onlangs onthulde Hartman dat hij een 'goednieuwsapp' op zijn telefoon heeft, omdat hij al het slechte nieuws in zijn hoofd kruipt. Wie Hartman bekijkt en ziet voetballen, zou misschien niet verwachten dat deze jongen zo gevoelig is – supporters van andere clubs beschreven hem zelfs als 'tokkie'. Wie even langer kijkt, ziet een jongen die op het veld keihard kan zijn, maar daarbuiten ontwapenend.

Enkele uren na zijn debuut klom Hartman in de pen en richtte hij zich op Instagram aan jeugdspelers van Feyenoord. "Ik denk terug aan alle jaren inzet en moeite die ik hierin heb gestopt en ben erachter gekomen dat ik een absolute winnaar ben. Nooit opgegeven, altijd door blijven gaan. Ik wil bij deze een voorbeeld zijn voor jullie allemaal. Je speelt in de opleiding van de allermooiste club van de wereld en je heb zoiets moois in handen! Ga er alsjeblieft voor en probeer er het beste van te maken", schreef hij.

Hartman is meer dan leuke interviews en een brede glimlach, tegen Frankrijk liet hij Nederland zien wat wij al langer wisten: Hartman is geen simpel backje, hij kan ontzettend goed voetballen. Samen met Lutsharel Geertruida is hij de belichaming van het nieuwe Feyenoord; hard werken alleen is niet genoeg, het vermoeiende predicaat werklcub kan eindelijk de prullenbak in. Hartman is de blauwdruk voor iedere voetballer die door Feyenoord wordt opgeleid.

Sinds Arne Slot de transformatie van deze club in gang heeft gezet, geniet ik iedere dag. Ik besef al te goed dat dit niet eeuwig zal duren en dat voetballers als Hartman niet ieder jaar doorbreken. We moeten deze tijd vereeuwigen. Noem je hond Quilindschy, je zoontje Arne. Neem nu die Feyenoordtatoeage. Schrijf brieven aan jezelf en bewaar ze in een tijdscapsule. Schilder je gevel rood-wit. Download de goednieuwsapp, die staat vol met Feyenoordverhalen. Ik herhaal: het wordt minder.

Hoewel Hartman alleen nog goed nieuws ziet en niet geconfronteerd wordt met het leed in de wereld, vind ik dat hij zich moet opwerpen als een soort profeet. Ik ben ervan overtuigd dat hij allerlei problemen kan oplossen. Loopt je huwelijk op de klippen? Quilindschy Hartman. Oorlog in Oekraïne? Quilindschy Hartman. Inflatie? Quilindschy Hartman? Inhammen? Quilindschy Hartman. Israëlisch-Palestijns conflict? Quilindschy Hartman. Vluchtelingenbootjes? Quilindschy Hartman. Wereldhonger? Quilindschy Hartman. Suzan & Freek? Quilindschy Hartman.

Alles wat hij hoeft te doen, is glimlachen.

Peter

Lees meer over
Lees ook