Rob Jacobs - 80 jaar geworden: 'Ik ben geboren met voetbal en zal waarschijnlijk ook sterven met voetbal'

Rob Jacobs - 80 jaar geworden: 'Ik ben geboren met voetbal en zal waarschijnlijk ook sterven met voetbal'

5 reacties 5
Bron: Rijnmond.nl
Foto: Pro Shots

De spraakmakende oud-Feyenoorder Rob Jacobs is zondag 15 oktober 80 jaar geworden. Zelf viert Jacobs zijn verjaardag nooit op die dag, omdat zijn jonger broer John overleed op zijn verjaardag. Rijnmond staat op de website stil bij de verjaardag van de uitgesprokken Rotterdammer.

In de jaren zestig werd de rasechte Rotterdammer speler van Feyenoord 1, daar speelde hij een aantal jaar voordat hij zijn carrière besloot bij Excelsior. Bij dezelfde club begon Jacobs acht jaar later als assistent-trainer om, via een omweg, in 1982 voor het eerst de hoofdverantwoordelijke te zijn voor de Krallingers. Vier jaar lang bleven ze in eredivisie. Jacobs wordt nog trainer van FC Groningen en Roda JC, om in 1988 trainer bij Feyenoord te worden. Jacobs wordt in dat jaar vierde en is een aantal jaar later ook nog trainer bij Sparta. In 1996 traint Jacobs bij FC Eindhoven zijn laatste Nederlandse profclub en komen er in het buitenland bijzondere avonturen op hem af.

In Saoedi-Arabië wordt de flamboyante trainer de hoofdverantwoordelijke bij Al-Tai, waar ze nog een beetje moeten wennen aan zijn directe manier van communiceren. Jacobs ziet een onthoofding van een veroordeelde kinderverkrachter, iets wat indruk maakt op hem. Als hij op diezelfde dag een wedstrijd verliest, kan hij het niet laten om naar de pers te grappen: ‘It’s better to lose three points than your head.’ Volgens eigen zeggen, lachte er niemand en bleef het ijzingwekkend stil in de perskamer.

Jacobs kan het spelletje niet loslaten in gaat verder als trainer-coach bij de amateurs van Neptunus-Schiebroek. Mei 2014 neemt Rob Jacobs, op dat moment 70 jaar, afscheid van het vak. Maar na een half jaar wordt de oefenmeester opnieuw gevraagd en twijfelt geen moment, Jacobs neemt opnieuw plaats in de dug-out. Wel gaat het wat minder soepel dan voorheen, zoals hij zelf treffend omschrijft: ‘Als ik een bal van de Euromast krijg leg ik ‘m dood op mijn schoen, maar ik ben bang dat er iets met mijn knieën gebeurt. Dus dan moet je daar mee stoppen.’

In 2018 stopt Jacobs opnieuw, maar wederom niet definitief. In 2022 wordt Jacobs gebeld door de voorzitter van VV Lekkerkerk, Frans Braal, die Jacobs vraagt om in te stappen. De trainer in die tijd kon vanwege privéomstandigheden geen trainingen meer geven en Jacobs hulp werd voor tweeënhalve maand gevraagd. Jacobs stapte meteen in en bood hulp. Lekkerkerk bleef in de derde klasse door en daarmee lijkt de lange carrière van Jacobs toch echt afgesloten te zijn.

Jacobs is uitgesproken, als mens, zoals ook vaak te horen is bij Rijnmond als hij zijn analyses mag geven. Een analyse van het Nederlands Elftal, na het mislopen van EK 2016, staat bij velen nog in het geheugen gegrift: ‘De mensen verdienen zich bewusteloos, maar het Nederlands elftal laat niets zien. Wij zitten over twee jaar in een poule met Groenland, Ameland, Vlieland en Bobbejaanland.’ Nu lijkt het misschien of Jacobs alleen een grote mond heeft, maar niets is minder waar. Jacobs laat op meerdere momenten zien een klein hartje te hebben, waarbij ook de tranen hoog zitten. Een voorbeeld is toen hij de Erasmusspeld, voor mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor Rotterdam, uitgereikt kreeg en hierdoor enorm geëmotioneerd raakte. Of later als zijn oud-teamgenoot Reiner ‘Beertje’ Kreijermaat overlijdt en Jacobs op camera zijn gevoel beschrijft.

Jacobs, een Rotterdammer pur sang, een genot om naar te kijken en te luisteren.

Lees meer over
Lees ook