Bekijk hier alle maatregelen voor de sportsector in de strijd tegen het coronavirus

Bekijk hier alle maatregelen voor de sportsector in de strijd tegen het coronavirus

Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots
Tijdens de persconferentie over de bestrijding van het coronavirus werden er nieuwe maatregelen aangekondigd. Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge lieten weten dat het kabinet inmiddels een ‘routekaart’ heeft opgezet dat verdeeld is in vier verschillende fases die duidelijk aangeven welke signaalwaarden de desbetreffende fases betreft en welke maatregelen sowieso worden genomen en welke op dat moment te overwegen zijn. Deze fases waren al eerder gebruikt voor regionale maatregelen, maar nu gelden deze fases ook landelijk. Fase 1 is waakzaam, fase 2 is zorgelijk, fase 3 is ernstig en fase 4 is zeer ernstig.

 Deze corona routekaart betreft uiteraard ook maatregelen voor de sportsector. In de afgelopen maanden (fase 2) werd al meerdere maatregelen genomen in de sportsector, zoals het beperken van publiek bij amateur en professionele sportwedstrijden. Nederland lijkt op dit moment in fase 3 te zitten, en veel dichter tegen fase 4 aan dan ook maar in de buurt van fase 2. Dit heeft ook gevolgen voor de sportsector. Mark Rutte en Hugo de Jonge maakten zojuist bekend dat er (in ieder geval) de komende vier weken: GEEN publiek toegestaan bij zowel sportwedstrijden van zowel amateur- als professionals. Dit betekent dat de lege stadion- maatregel in Nederland wordt verlengd voor ten minste vier weken. Over twee weken komt er een evaluatiemoment en zou het in het ergste geval nog een keer verlengd kunnen worden. Pas vanaf fase 2 wordt er weer publiek toegelaten, maar die fase lijkt nog erg ver weg. Ook blijven de sportkantines gesloten en wordt het hele amateurvoetbal afgelast. Onder 18-teams mogen nog normaal trainen maar teams boven de 18 mogen met maar 4 spelers tegelijkertijd trainen. Mocht binnenkort fase 4 aanbreken, dan worden er ‘lockdown-achtige’ maatregelen genomen. Naast volwassenen moeten ook alle jeugdsporters alleen op 1.5m van elkaar vandaan sporten en niet met meer meer dan 4 personen. Er wordt in fase 4 zelfs een algehele/intelligente lockdown overwogen.

 Betaald voetbal gaat door in huidige vorm Er kwam ook goed nieuws naar buiten: onder de algemene uitzonderingen vallen sporters met een A-status onder ‘maatschappelijk wenselijk.’ Dit betekent volgens de routekaart: “Sporters (volwassen en jeugd) met een A-status op aangewezen topsportlocaties en voetbal (Eredivisie en Eerste Divisie) incl. overig personeel in ‘bubbel’.” Dit betekent dat de betaald voetbalcompetities op de huidige manier door zullen blijven gaan, al moet dat maandenlang zonder publiek zijn. Of dit ook geldt voor de KNVB-beker is niet bekend, want alle amateurploegen zijn, op dit moment, door deze maatregelen uitgeschakeld in de beker. Ook zijn sporters met een A-status uitgezonderd op de sporten op 1.5m regel en niet trainen met meer dan 4 personen- regel.

 Naast alle maatregelen in de sportsector is er ook flink ingegrepen in de horeca: vanaf morgen zijn alle horecagelegenheden gesloten en mogen zij alleen bestellingen laten afhalen of zelf bezorgen. Er mag na 20:00 nergens meer geen drank worden verkocht en alcohol mag in openbare ruimtes na 20:00 niet meer worden genuttigd. De groepsgrootte is buiten beperkt naar vier personen. Thuis mogen er, buiten de eigen thuissituatie, maar drie mensen over de vloer komen. Er wordt ook zo snel mogelijk een mondkapjesplicht ingevoerd in de aangenomen spoedwet, die zo snel mogelijk van start gaat in publieke openbare binnenruimtes. Bekijk hier de gehele corona routekaart van De Telegraaf >>
Lees ook