Politieman Schouten: 'Achteraf ook niet zo slim'

Politieman Schouten: 'Achteraf ook niet zo slim'

Dick Schouten, die voetbalcommandant was, heeft veel meegemaakt als politieagent. De rellen rondom de Klassieker in 2005 blijven hem bij. 'Dat voetbal laat je nooit meer los', zegt Schouten in gesprek met BN De Stem.


Schouten refereert aan de Klassieker in Rotterdam in 2005, toen er nog gewoon uitpubliek aanwezig mocht zijn. 'In 2005 kwamen twee treinen vol amok makende Ajax-supporters richting Rotterdam. Ons advies aan burgemeester Opstelten: stuur ze terug. Maar dat - zo bleek achteraf - kan dus technisch helemaal niet. Het zijn geen Fleischmann-treintjes die je eventjes de andere kant op kunt laten rijden. Wisten wij veel. Eén trein stopte in een weiland bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Van de tweede hebben we de supporters bij het Feyenoordstadion meteen op een andere trein gezet, terug richting Amsterdam. Een hoop ellende in die rijtuigen! Toen hebben we voor het eerst foto's van hooligans op tv laten zien', aldus Schouten.

Schouten geeft toe dat ook de politie een aantal fouten heeft gemaakt in 2007, toen het ook weer fout dreigde te gaan. Feyenoord-supporters luisterden niet naar de politie, en werden aangehouden. 'Achteraf ook niet zo slim. Dat werden er dus 834! Bij gebrek aan cellen moesten we al die supporters ook nog eens noodgedwongen ophouden in parkeergarages onder drie politiebureaus. Dat leverde ons later flinke kritiek van de Ombudsman op.'

Lees meer over:

Discussieer mee! 39 reacties

Gast9419596200

Je plaatst een bericht als Gast9419596200