COLUMN | Stam organiseert zijn eigen vertrek

COLUMN | Stam organiseert zijn eigen vertrek

Jaap Stam doet er op het moment alles aan om voor de kerst thuis bij de familie op de bank te kunnen zitten. De competitie is amper drie wedstrijden onderweg en de kop van de trainer lijkt al op het hakblok te liggen. Met als absolute dieptepunt de opstelling van Stam tegen Utrecht. Tegen drie van de snelste voetballers van de eredivisie stelt de trainer de twee traagste verdedigers van het noordelijk halfrond op. Een middenveld met Kelly, Berghuis en Tapia wordt geheel volgens verwachting volledig weggeblazen door nota bene een weggestuurde Gustafson. In de voorhoede mag een wekelijks falende Larsson plaatsnemen waardoor Sinisterra aan zijn mindere rechterkant moet spelen. Conclusie, verdedigend zo lek als een mandje en aanvallend tandeloos.


In de voorbereiding hebben we veelvuldig talenten aan het werk gezien, Kökcü speelde vrijwel alles. Ook Burger, Azarkan, Bannis, Hendriks en Geertruida mochten laten zien wat ze waard zijn. De jeugdspelers zijn inmiddels allemaal uit gefaseerd. De enige speler uit de ‘eigen jeugd’ is Karsdorp. Kelly mocht de plek van Burger innemen en Berghuis mocht het op ‘tien’ laten zien. Van dat experiment is Stam zich waarschijnlijk kapot geschrokken. Waar Berghuis er compleet verloren bij liep in de eerste helft, was Kelly ronduit dramatisch. Zelden heeft een speler in het rood-witte shirt zo vaak een bal terug gespeeld of werd hij fysiek zó overlopen. Daar waar Kökcü vrijwel alles naar voren speelt en zeker ook fysiek zijn mannetje staat.

De fysieke gesteldheid van de selectie baart ook grote zorgen. De waslijst aan blessures kent zijn weerga niet en tegen Utrecht leken meerdere spelers op hun laatste benen te lopen. Het frisse aanvalsspel uit de voorbereiding en bij vlagen tegen Sparta heeft plaatsgemaakt voor ouderwets geploeter. De opdracht leek zo duidelijk voor Stam gezien de beperkte mogelijkheden. Jeugdspelers inpassen waar mogelijk, proberen herkenbaar en attractief voetbal te spelen en kijken of het gat met Ajax en PSV enigszins kan worden verkleind. Na twee wedstrijden wist de coach al te melden dat dit Feyenoord niet meedoet om de titel. Na drie wedstrijden kan geconcludeerd worden dat er van attractief voetbal ook geen sprake meer is. De jeugdspelers worden blijkbaar niet goed genoeg bevonden en basisspelers als Botteghin, Van der Heijden en Larsson mogen opzichtig blijven falen. Ook in de kwestie Tapia lijken interim Technisch Directeur Troost en ‘de Rots van Kampen’ lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wil Stam laten zien wie er nu eigenlijk de baas is in de Kuip? Of organiseert de coach hiermee zijn eigen vertrek?

Raymond

Lees meer over:

Discussieer mee! 255 reacties

Gast2969252693

Je plaatst een bericht als Gast2969252693