'Martin van Geel belde mij in Duitsland en hij zei dat ik beter kon tekenen'

'Martin van Geel belde mij in Duitsland en hij zei dat ik beter kon tekenen'

Jean-Paul Boëtius de ooit zo geliefde aanvaller die bij zijn debuut direct wist te scoren tegen de aartsrivaal uit Amsterdam, vertrok met zijn staart tussen benen uit De Kuip. Het lijkt misschien een eeuwigheid geleden, maar de linksbuiten speelde de eerste wedstrijd van het huidige seizoen tegen De Graafschap een grote negatieve hoofdrol. Boëtius spreekt openhartig met het Mikos Gouka van het Algemeen Dagblad over zijn vertrek bij Feyenoord.


Na een teleurstellend seizoen waarin alsnog een KNVB-Beker werd gehaald dacht de nog steeds jonge aanvaller potten te kunnen breken bij ‘zijn’ Feyenoord. Volledig fit startte hij met goede moed aan het nieuwe seizoen, het ging echter al snel mis toen Feyenoord de oefenwedstrijd speelde tegen Fenerbahçe. “Ik zat de hele wedstrijd op de reservebank en vertelde dat ik geen trek had in een training met de wisselspelers na afloop. Ik begreep gewoon niet dat ik helemaal naar Turkije was gevlogen voor een oefenwedstrijd waarin ik niet in actie hoefde te komen.” De aanvaller kreeg daarop een boete en een werd en week teruggezet naar Jong Feyenoord.

Daarmee kwam er nog geen einde aan het ongelukkige huwelijk tussen Feyenoord en Boëtius, in Doetinchem tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen voltrok zich een rampscenario: “We stonden op het punt te verliezen tegen een ploeg die uit de eerste divisie kwam. Ik maakte zelf een lichte overtreding en ik kreeg meteen geel van Pol van Boekel. Toen klapte ik cynisch in mijn handen en kon ik met een tweede gele kaart op zak douchen. Heel dom. Dat vonden mijn medespelers ook.” Door deze actie was Boëtius volledig uit de gratie geraakt en werd de aanvaller aangeboden bij FSV Mainz, zijn huidige club. De speler kreeg van Feyenoord ook geen enkele kans meer: “Martin van Geel belde mij in Duitsland en hij zei dat ik beter kon tekenen. Hij had nog eens met Gio gesproken en ik zou geen kans meer krijgen. Ik vertelde dat ik veel vertrouwen in mezelf had en dat ik die kans in de Kuip wel weer zou afdwingen. Daarna belde Van Bronckhorst. De poort was dicht, zei hij. Ik kon maar beter tekenen bij FSV Mainz.”

Hoe anders is het gevoel van Jean-Paul nu in Frankfurt, de speler speelt een belangrijke rol bij de nummer dertien van de Bundesliga op een voor hem onbekende positie achter de spitsen. Hij is naar eigen zeggen ook een hele andere speler geworden: “Eentje die veel meer meters maakt. Eentje die op een andere positie speelt en eentje die het team op sleeptouw neemt. Ik was laatst geschorst omdat ik mijn vijfde gele kaart had gekregen. Vier kaarten om tactische overtredingen. Dan ga jij lachen, maar dat is echt zo. Even het tempo eruit halen zodat de defensieve organisatie van Mainz weer is zoals hij moet zijn. Ik voel waardering, ik voel hoe sterk ik hier ben geworden.” Feyenoord zit ondanks alles nog steeds diep in het hart van Boëtius: “Nee, natuurlijk ben ik Feyenoord niet vergeten. Sterker nog, ik ga af en toe kijken.” Ook clublegende Willem van Hanegem ziet dat de geboren Rotterdammer bij Mainz op zijn plek is: “Als Willem van Hanegem zegt dat hij ziet dat ik weer dartel, dan is mij dat veel waard. Want het is ook zoals ik me voel.”

Discussieer mee! 52 reacties

Gast7279435811

Je plaatst een bericht als Gast7279435811