Van Bronckhorst waarschuwt: 'Dan kan je een groep verliezen'

Van Bronckhorst waarschuwt: 'Dan kan je een groep verliezen'

Feyenoord heeft een lijst met potentiële kandidaten voor de vacature van hoofdtrainer in Rotterdam. Na het vertrek van Arne Slot is de voornaamste kandidaat op dit moment naar het schijnt Brian Priske. De Deense kampioenmaker van Sparta Praag en Midtjylland zou ook zelf wel oren hebben naar een dienstverband in de Kuip.

Bij Rondo op Ziggosport wordt de naam van Priske besproken, Marco van Basten had liever een Nederlandse trainer gezien en uit zijn ongenoegen over een bepaalde denkwijze in de Nederlandse voetballerij: "Waarom moet je een Deen als je een Rotterdammer(doelend op Van Bronckhorst) in huis hebt, is hij kampioen met Feyenoord geweest? Waarom wordt er gedaan alsof alles wat uit het buitenland komt onze lieve heer is, in Nederland lopen ook goeie mensen rond toch?"

Het nieuwe DNA

Ruud Gullit is juist wel gecharmeerd van de nieuwe weg die Feyenoord is ingeslagen en weet dat op basis van scoutingsrapporten een trainer is gevonden die aansluit bij het vernieuwde DNA van Feyenoord: "Volgens mij hebben ze hier wel goed naar gezocht met scouting ook zodat hij past bij het nieuwe DNA." Van Bronckhorst beaamt wat Gullit zegt en beschrijft hoe het waarschijnlijk gegaan is: "Het is toch normaal dat je met de scouting en met data gaat kijken en met je mensen gaat praten en dan komt een naam uiteindelijk op je lijst terecht." 

Nederlands vs Buitenlands

Van Basten meent dat het niet voldoende kunnen verstaanbaar maken in het Nederlands een obstakel kan vormen, daar gaat Van Bronckhorst niet in mee: "Uiteindelijk gaat het om de chemie tussen een trainer en de spelers. Als je jouw verhaal niet goed over kunt brengen dan kan het problemen geven. Hij spreekt ook Nederlands hij zal ongetwijfeld heel goed Engels spreken dus dat zal niet voor belemmeringen zorgen. Het is belangrijk dat je in je taal jouw groep mee moet zien te krijgen. Want daar gaat het om."

Van Bronckhorst ervond aan den lijve dat de bereidwilligheid van een groep ineens kan omslaan, zo stelt hij: "En je hoeft maar één keer iets fout te doen en dan kan je een groep verliezen. Die jongens praten allemaal met elkaar. Als jij niet eerlijk bent naar een speler, bijvoorbeeld in je communicatie."

Lees ook