'Slot is geschikt voor Liverpool omdat zij het Feyenoord van Engeland zijn'

'Slot is geschikt voor Liverpool omdat zij het Feyenoord van Engeland zijn'

Foto: Pro Shots

Oud-Feyenoorder en publiekslieveling Bryan Linssen is geïnterviewd door Arthur Renard voor de website van de Premier League. Renard wordt in Engeland gezien als expert Nederlands voetbal en hij is vooral benieuwd wat Arne Slot gaat brengen bij Liverpool FC.

Renard heeft het over een interessante dynamiek met Manchester City omdat Slot regelmatig gesproken heeft over Pep Guardiola en het voetbal wat zijn teams spelen. Bryan Linssen, die onder Slot speelde in zijn eerste jaar bij Feyenoord, weet het ook nog. In video-besprekingen werden regelmatig beelden getoond van City en hoe ze druk zette als ploeg. ‘Het liet ons zien dat als aanvaller het niet alleen maar gaat om de bal naar voor te krijgen en dat ook sterspelers 70 meter moesten terugsprinten om mee te verdedigen.’

Indruk in Europa

Toch kiest journalist Renard voor andere wedstrijden die misschien wel de beste indruk van Feyenoord hebben achtergelaten. Hij noemt twee wedstrijden tegen Atletico Madrid, de ploeg van Diego Simeone. De eerste was de vriendschappelijke seizoensopener in 2021, toen Slot er net was. De tweede wedstrijd was de uitwedstrijd in de Champions League van dit jaar. Feyenoord maakte toen heel veel indruk door het aanvallende spel en de vele kansen en schoten die zij creëerden. Renard is duidelijk: ‘Het was misschien wel tijdens die wedstrijd dat de wereld zag hoe Slot het wilde: high-pressing en de nadruk op aanvallen voetbal, ongeacht de tegenstander.’

Linssen speelde de eerstgenoemde wedstrijd tegen Atleti en weet het nog: ‘Dat was daadwerkelijk het punt dat de stijgende lijn werd ingezet.’ Linssen wist nog dat iedereen voelde dat dit team familie was en voor elkaar door het vuur zou gaan. Slot bleef dat ook benadrukken, wat echt voor kameraadschap zorgde.

Daarnaast werd de speelstijl omgegooid van defensief naar aanvallend voetbal: ‘We trainden daar op vanaf dag één. En dat betekende dat de intensiteit omhoog ging en daardoor werd een bepaalde mate van fitheid van ons verwacht.’ En dat deed Slot (en zijn staf) niet door ‘zomaar’ te rennen, alle oefeningen waren voetbalgerelateerd.

Slot de tacticus

Linssen roemt Slot ook als tacticus: ‘Hij wist altijd de zwakke punten van de tegenstander te vinden en hoe we die moesten gebruiken.’ Maar ook het bouwen van een team, met jonge spelers, is iets wat Slot goed kan. Dit uit zich in veel spelers van Feyenoord die bij hun nationale ploeg het debuut hebben mogen maken.

Renard heeft ook gezien dat Slot een team kan bouwen met minder budget dan de clubs om hem heen. In het jaar dat Feyenoord kampioen werd, was het budget veel minder dan bijvoorbeeld Ajax. Kan Slot dit ook met sterspelers? Linssen denkt van wel: ‘Hij roept je bij zich en legt uit waarom hij bepaalde keuzes gemaakt heeft. Hij is heel eerlijk en dat wordt gewaardeerd door de spelers.’ Slot behoudt ook een band met alle spelers, vindt Linssen.

Slagen?

Slot kan spelers inspireren en Linssen denkt dat ook dat Slot gaat slagen bij Liverpool: ‘Slot is geschikt voor Liverpool omdat zij het Feyenoord van Engeland zijn.’ Linssen doelt hiermee op een fantastisch stadium met een nog beter publiek. Maar ook wonnen beide clubs in de periode voor Jürgen Klopp en Arne Slot weinig prijzen en beide trainers brachten daar verandering in. Linssen ziet zijn voormalig trainer het goed doen bij Liverpool mét mooi en attractief voetbal.

Lees ook