'Zonder die verplichtingen voor Japan denk ik dat hij veel verder gekomen was'

'Zonder die verplichtingen voor Japan denk ik dat hij veel verder gekomen was'

28 reacties 28
Bron: Vi.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord won vandaag 22 jaar geleden de UEFA cup. De Rotterdammers versloegen in eigen huis Borussia Dortmund in de finale. Bert van Marwijk kijkt in Voetbal International terug op de wedstrijd 22 jaar geleden. 

Tactisch was er aan Borussia geen touw vast te knopen, indivdueel waren de spelers veel beter dan spelers van Feyenoord, maar Van Marwijk had een groep die alles wilde doen. "Gelukkig hadden wij een team met veel tactische discipline. Kees van Wonderen, Patrick Paauwe, Paul Bosvelt, Shinji Ono, Jon Dahl Tomasson en Pierre van Hooijdonk: die spelers in de as wisten hoe ze vanuit hun posities moesten verdedigen", zegt Van Marwijk die daarmee altijd vanuit de eigen organisatie kon spelen. 

Feyenoord had ook spelers die echt misschien wel verder de tijd vooruit waren dan verwacht. Jon Dahl Tomassen was een speler waar in het moderne voetbal elke trainer van smult, zeker qua drukzetten en intensiteit. En Feyenoord had Shinji Ono, die volgens Van Marwijk veel verder had kunnen komen. "Ono was ongelooflijk goed", zegt de oefenmeester, die vooral de Japanse voetbalbond de schuld geeft dat Ono niet de absolute top heeft gehaald. "Alleen is er roofbouw op hem gepleegd door Japan. Zonder die verplichtingen voor Japan denk ik dat hij veel verder gekomen was."

Lees ook