'Slot veranderde alles'

In de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad beschrijft Sjoerd Mossou in zijn column wat Arne Slot voor Feyenoord betekend heeft. Feyenoord, Liverpool FC en Slot hebben een akkoord bereikt, wordt door verschillende media gemeld. Kamp Slot of Feyenoord hebben zich nog niet officieel uitgesproken over de overstap naar de Engelse topclub.

Mossou begint met de vraag of er een trainer is in de geschiedenis van het moderne Nederlandse voetbal die het beter deed dan Slot bij Feyenoord in de jaren 2021 tot 2024. Mossou beantwoordt zijn eigen vraag meteen door te ze zeggen dat tijdperken en omstandigheden lastig te vergelijken zijn. Het is niet makkelijk om te zeggen hoe tijdperk Arne Slot zich laat meten tot bijvoorbeeld de Ajax-jaren van Louis van Gaal toen zij in 1991 tot 1997 de sterkste waren in Nederland, Europa en zelfs de wereld. Van Gaal kon toen vrijuit aan zijn team sleutelen omdat transfers veel lastiger waren. Dus kijkt Sjoerd, in het geval van Feyenoord, terug naar de periode voor Arne Slot. De tijden voor 2021.

Tijdperk Slot

De journalist beschrijft de documentaire ‘Dat ene woord’, uitgezonden op Disney, waar Feyenoord een jaar lang gevolgd werd: ‘Een voetbalclub waar de cultuur (het Legioen, de Kuip, de folklore) stilaan groter was geworden dan het voetbal zelf. Een club van cynisme en oude gewoonten. Van intriges, frustraties, excuses en financiële problemen.’ Feyenoord werd in dat jaar vijfde en zag de toenmalige hoop in bange dagen, Steven Berghuis, naar rivaal Ajax vertrekken. En toen kwam Slot, die wel wilde maar tegen bovenstaande problemen opliep.

Maar Mossou is duidelijk: ‘Slot veranderde alles. Het voetbal, het arbeidsethos, de cultuur, het imago, de prestaties, het gemoed, de transferbalans, het heden en de toekomst.’ Mossou ziet dat Feyenoord weer een club is waar mensen van houden en naar willen kijken. En dan worden de landstitel en de beker nog niet genoemd door de Mossou. Of er ooit een betere trainer bij Feyenoord rond zal lopen is natuurlik de vraag, maar Mossou weet wel: ‘Arne Slot heeft een regelrecht wonder verricht.’

Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten