DE TEGENSTANDER | Groningen droomt van finale

DE TEGENSTANDER | Groningen droomt van finale

12 reacties 12
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord mag zich opmaken voor de halve finale van de beker. De tegenstander voor deze ontmoeting is FC Groningen. De Trots van het Noorden worstelde zich in de kwartfinale langs Fortuna Sittard via strafschoppen. De bekerwinnaar van 2015 meldt zich op donderdag 29 februari om 20:00 voor de aftrap in de Kuip. Scheidsrechter bij deze wedstrijd is Danny Makkelie, de VAR is Jeroen Manschot.

Historie

Feyenoord speelde in haar historie reeds 93 keer tegen FC Groningen. Daarvan waren 46 ontmoetingen in de Kuip en werden er slechts drie van verloren. Toch zullen de confrontaties met Groningen voor veel Feyenoorders als traditioneel lastig gezien worden. Deze voetbaljaargang echter nog niet. De club degradeerde namelijk na ruim 20 jaar in de Eredivisie na een compleet rampseizoen. De bestuurlijke wanorde droop van de club in een seizoen waarin Frank Wormuth, Mark-Jan Fledderus en twee leden van de Raad van Bestuur (gedwongen) vertrokken. Groningen kon met geen mogelijkheid een nieuwe trainer vinden en besloot assistent en voormalig video analist bij Feyenoord Dennis van der Ree aan te stellen. In 21 wedstrijden wist hij slechts één keer te winnen. Een schril contrast na jaren in de subtop te hebben gebivakkeerd. Tijdens het dramatische seizoen werd, op dat moment coacht van FC Emmen, Dick Lukkien aangesteld als trainer voor het volgende seizoen. Ook FC Emmen degradeerde door de play-off te verliezen van Almere City FC. Voor de KNVB Beker trof Feyenoord de ploeg uit het Noorden van het land vier keer, twee keer uit en twee keer thuis. Alleen uit verloor Feyenoord één keer in 1983. De laatste keer dat Feyenoord thuis verloor van FC Groningen was seizoen 2006-2007. Op 8 april 2007 werd het maar liefst 0-4.

Actueel

FC Groningen sprak na degradatie de ambitie uit om direct weer te promoveren. Dat lijkt vooralsnog een utopie te worden, tenzij er een wonder gebeurd via de play-offs. Momenteel staat FC Groningen na 26 wedstrijden (één minder dan de rest van de clubs) op een zevende plaats met 45 punten. Koploper Willem II is met twaalf punten voorsprong uit beeld en ook Roda JC heeft acht punten meer. FC Groningen verloor dit seizoen maar liefst zeven wedstrijden. De weg omhoog lijkt wel gevonden inmiddels. De club staat bovenaan het periode klassement met een wedstrijd minder gespeeld. In de afgelopen zeven wedstrijden kreeg het slechts drie doelpunten tegen en schakelde de FC dus eredivisieclubs Excelsior en Fortuna Sittard uit. Ook Willem II moest er eerder al aan geloven en de campagne begon voor de Groningers tegen Rijnsburgse Boys, waar het ter nauwernood ontsnapte met 0-1.

Analyse tegenstander

Voor Keuken Kampioen divisie begrippen heeft FC Groningen een relatief ervaren ploeg. En sinds het uitsluiten en vertrek van beroepsparia Kevin van Veen heeft de club dus de weg omhoog gevonden. En dat doet het met een voor FC Groningen bekend recept. De club speelt namelijk met een klassieke 4-4-2 opstelling met twee centrumspitsen, een links- en rechtshalf en een verdedigend blok van twee brekers voor de laatste linie. Joey Pelupessy en Laros Duarte zijn die brekers die met hun ervaring zorgen voor een zeer gesloten defensie, getuige ook de slechts drie tegengoals in de laatste zeven wedstrijden. In de verdediging heeft Leandro Bacuna een wat vrije rol, de verdediger kwam terug van een avontuur bij Watford om zijn oude club te helpen. Romano Postema is topscorer van Groningen met tien goals en lijkt de vruchten te plukken van het vertrek van Kevin van Veen. Thijmen Blokzijl is het grote talent bij FC Groningen, hij wordt echter rustig gebracht en wisselt zijn basissplaatsen af met Marco Rente en Marvin Peersman.

Vermoedelijke opstelling

Jurjus, Bacuna, Rente, Peersman, Määttä; Schreuders, Pelupessy, Duarte, Valente; Postema Van Bergen.

Lees ook