DE TEGENSTANDER | Weet Slot nu wel te winnen van angstgegner?

DE TEGENSTANDER | Weet Slot nu wel te winnen van angstgegner?

22 reacties 22
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Wanneer Feyenoord en PSV op 24 januari 2024 om 20:00 uur de strijd aanbinden in De Kuip voor de bekerwedstrijd, staat er meer op het spel dan slechts een ticket voor de volgende ronde. Met Dennis Higler als scheidsrechter belooft het een avond te worden waar tactiek, vaardigheid en vastberadenheid centraal staan. De twee recente nederlagen van Feyenoord tegen PSV werpen een interessante schaduw over dit duel. De vraag is nu: wordt het een herhaling van zetten, of slaagt Feyenoord erin het tij te keren?

Historische Context

De recente geschiedenis is niet in het voordeel van Feyenoord. PSV heeft in de laatste twee confrontaties in de Eredivisie en de Johan Cruijff Schaal de overhand gehad. Dit brengt een extra psychologische dimensie in het spel, waarbij Feyenoord niet alleen tegen een fysieke tegenstander speelt, maar ook tegen de schaduw van recente teleurstellingen. De druk is hoog voor de Rotterdammers om deze trend te doorbreken. Van de zes ontmoetingen met PSV onder Arne Slot wist Feyenoord er slechts één te winnen op 19 september 2021. Qua historie doet Feyenoord het wel altijd goed tegen PSV voor de komst van Slot. In 83 thuiswedstrijden werd er slechts 16 keer verloren. In de beker is dat moyenne een stuk slechter, van de 19 bekerontmoetingen trok Feyenoord slechts zes keer aan het langste eind. Vijf keer speelde Feyenoord thuis tegen PSV voor de beker, met tweemaal winst tweemaal verlies het enige gelijkspel werd door Feyenoord op strafschoppen beslist.

Strategische Analyse van PSV

PSV heeft zich de laatste tijd bewezen als een formidabel team, met een sterk collectief en individuele klasse. Hun aanvallende effectiviteit en snelheid in de omschakeling gecombineerd met het agressieve druk zetten zijn aspecten waar Feyenoord beducht op moet zijn. PSV’s tactiek van snelle uitbraken en het en hoog druk zetten kan gevaarlijk zijn gezien Feyenoord’s neiging om weinig tot geen lange ballen te willen spelen.

Het middenveld van PSV, vaak het kloppend hart van het team, combineert technische vaardigheid met fysieke aanwezigheid. Deze balans maakt het lastig voor tegenstanders om dominantie te vestigen in dit cruciale gebied van het veld. Hoewel de spil in het elftal, Joey Veerman, lijkt te ontbreken. Zoals recent tegen FC Utrecht bleek is dat gemis door Tillman op die positie niet op te vangen. Wel brengt het PSV nog meer loopvermogen op het middenveld. 

Feyenoord’s Mogelijke Antwoord

Feyenoord zal moeten focussen op het beheersen van het middenveld en het voorkomen van snelle omschakelingen. De defensieve organisatie moet solide zijn, met speciale aandacht voor de snelle aanvallers van PSV. Tegelijkertijd is het zaak voor Feyenoord om hun creativiteit en offensieve vaardigheden te benutten. En zoals FC Utrecht het voor deed, de beuk erin te durven gooien. Het vinden van de juiste balans tussen aanvallend voetbal en defensieve zekerheid zal cruciaal zijn in deze derde van de vier ontmoetingen tussen beide clubs dit seizoen.

Psychologische Factor

Naast de tactische en technische aspecten speelt de psychologie een grote rol. De recente nederlagen tegen PSV kunnen zowel een bron van motivatie als een last zijn. Het is aan coach Arne Slot om zijn team mentaal voor te bereiden en te zorgen dat ze gefocust en vastberaden het veld betreden.

Conclusie

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en PSV belooft een strijd te worden waarbij tactiek, techniek, en mentale kracht van cruciaal belang zijn. Het is een gelegenheid voor Feyenoord om revanche te nemen voor recente nederlagen en te laten zien dat ze in staat zijn om onder druk te presteren. Met de juiste strategie, vastberadenheid en een beetje fortuin, kan Feyenoord hopelijk de dynamiek keren en als overwinnaars uit de strijd komen. De Kuip wacht in spanning af.

Vermoedelijke opstelling

PSV kende tegen FC Utrecht een cruciale afwezige in Joey Veerman. Ook Jerdy Schouten oogde niet okselfris maar lijkt de wedstrijd wel te halen. Veerman is waarschijnlijk nog afwezig waardoor het onwaarschijnlijk lijkt dat Bosz zoals in december van vorig jaar tegen Feyenoord Schouten centraal achterin posteert. Drommel is de bekerkeeper bij PSV en ondanks de rentree van Lang en Lozano, lijkt het niet waarschijnlijk dat de gerevalideerde aanvallers direct in de basis gaan starten.

Drommel; Teze, Ramalho, Boscagli, Dest; Schouten, Tillman, Til; Bakayoko, De Jong, Vertessen.

Lees ook