Pusic vertelt hoe het hem vergaat in deze bizarre oorlogstijden

Pusic vertelt hoe het hem vergaat in deze bizarre oorlogstijden

18 reacties 18
Bron: Vi.nl
Foto: Pro Shots

Veel mensen zijn het vertrek van Marino Pusic bij Feyenoord als aderlating. Pusic vertrok in oktober van dit jaar naar Oekraïne om daar als hoofdtrainer bij Shakhtar Donetsk aan het werk te gaan. In 2021 kwam de voormalig assistent van Feyenoord samen met Slot bij Feyenoord. In een interview voor VI, te lezen op de site van Voetbal International, vertelt de sympatieke Pusic hoe het nu met hem gaat.

Shakhtar is al tien jaar op reis, speelt wedstrijden in andere stadions. Thuiswedstrijd worden op 340 kilometer van het eigen stadion gespeeld in Kharkiv of zelfs op 1200 kilometer in Lviv. Nog maar niet te spreken over de wedstrijden in de Champions League, die worden in Hamburg gespeeld. Pusic vindt het ritme van de vele wedstrijden fantastisch maar al dat reizen vreet energie en zijn ploeg moet ook kunnen rusten.

Pusic haalt zijn, bizarre, laatste dagen bij Feyenoord nog even terug. Gewonnen bij Vitesse, voorbereiding op SS Lazio en toen kwam de aanbieding binnen. Daarna ging het heel snel en zat hij in het vliegtuig naar Barcelona om zijn contract te tekenen. Die volgende ochtend had hij al zijn eerste teambespreking en eerste training, want een dag later stond de kraker in de Champions League al op het programma tegen de FC Barcelona.

Deze gekte is eigenlijk nooit gestopt. Van 50.000 mensen in Barcelona, naar een leeg stadion voor de eigen competitiewedstrijd. Pusic vertelt dat wedstrijd soms ook onderbroken worden vanwege het luchtalarm. Elke dag komen er verhalen van het front, de een nog verontrustender dan de ander. Toch maakt het de ploeg ook sterker, mentaal bijna niet te kloppen. Pusic beleeft dit voor de tweede keer, omdat hij in 1992 vluchtte toen de Balkan-oorlog uitbrak. De Kroaat, geboren in Bosnië, voelde dat hij eind oktober de overstap moest maken. Pusic spreekt zelfs over een verwantschap wat hij voelde. Daarnaast is Shakhtar Donetsk een grote ploeg die ook in de Champions League speelt en waar ze hem graag wilden hebben.

Pusic speelt dominant en aanvallend voetbal, dat wil de clubleiding graag en past bij hem. Toch is het niet makkelijk voor hem en zijn mannen. Er is weinig rust, veel reizen en het vraagt enorme flexibiliteit. De hoofdtrainer kijkt uit naar een trainingskamp waarbij ze ruim een maand in Turkije zijn en gericht kunnen trainen. Verder klaagt Pusic niet en kan hij zijn status als ‘doorzetter’ bewijzen bij deze club. En Oekraïne leeft mee, zelfs in de loopgraven worden de wedstrijden gevolgd. Marino Pusic lijkt de juiste man op de juiste plek te zijn voor Shakthar Donetsk.

Lees ook