Oude Liefde Roest Niet | Crysencio Summerville

Oude Liefde Roest Niet | Crysencio Summerville

11 reacties 11
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Maandelijks belicht FR-Fans.nl in de rubriek Oude Liefde Roest Niet een oud-Feyenoorder die onze aandacht verdient. Crysencio Summerville was deze week met een assist weer belangrijk voor Leeds United, waar hij dit seizoen een goede indruk maakt. 

Summerville begon met voetballen bij RVV Noorderkwartier in Rotterdam voordat hij naar Feyenoord vertrok. Nadat hij in november 2018 in opspraak kwam rondom een incident met teamgenoot Mats Knoester werd hij verhuurd aan FC Dordrecht en ADO Den Haag. Na deze huurperiodes verkocht Feyenoord de aanvaller aan het Engelse Leeds United.

Jeugdcarrière
De in Rotterdam geboren Crysencio kwam in 2008 in de jeugd van Feyenoord terecht. Ondanks dat Summerville tot september 2020 onder contract stond bij de Rotterdammers heeft hij geen officiële wedstrijden gespeeld voor Feyenoord 1. In 2018 kwam de jonge aanvaller in de Onder 19 van Feyenoord terecht. Hier speelde hij negen competitieduels totdat hij in november van dat jaar in opspraak komt na een incident met teamgenoot Mats Knoester. Summerville wordt geschorst totdat hij in het begin van het nieuwe jaar wordt uitgeleend aan FC Dordrecht om daar het seizoen af te maken. Summerville maakt dat seizoen bij FC Dordrecht zijn debuut in het profvoetbal. De aanvaller keert daarna vanuit Dordrecht terug naar zijn geboorteplaats Rotterdam, maar wordt kort daarna uitgeleend aan ADO Den Haag. 

Het seizoen bij ADO verloopt niet goed. Summerville krijgt het linkerrijtje dat seizoen niet te zien en ziet het seizoen vanwege COVID vroegtijdig beëindigd worden, wanneer ADO zich op de zeventiende plaats van de ranglijst bevindt.

De oversteek
In de zomer van 2020 wordt de vleugelaanvaller verkocht aan het Engelse Leeds United. Aan de overkant van de Noordzee vergaat het Crysencio al snel een stuk beter. De aanvaller mag meedoen bij de Under 21 van Leeds United en staat vanaf de eerste tot en met de laatste speeldag bovenaan de ranglijst van de Premier League 2. Summerville wordt met elf punten verschil op nummer twee Stoke City Under 21 eenvoudig kampioen en heeft daar met zes goals en zes assists zijn bijdrage aan kunnen leveren.

Op 17 september 2021 mag de Rotterdammer onder Marcelo Bielsa zijn debuut maken in de Premier League. In minuut 67 vervangt Crysencio doelpuntenmaker Raphina om in de uitwedstrijd tegen Newcastle United een gelijkspel over de streep te trekken. De aanvaller krijgt dat seizoen nog vijf invalbeurten van de Argentijnse coach.

Seizoen 2022/2023 draait Summerville helemaal mee bij het eerste elftal. Op 23 oktober scoort hij tegen Fulham zijn eerste goal in de Premier League om zes dagen later op Anfield in minuut 89 ook nog de winnende te maken, waarmee hij een eind bracht aan het record van 30 niet-verloren thuiswedstrijden van Liverpool.

Dit seizoen is het pas helemaal gaan draaien voor de rechtspoot. Op de eerste speeldag is hij vlak na rust de aangever op de aansluitingstreffer van teamgenoot Liam Cooper. In de vijfde minuut van de extra tijd is Summerville zelf trefzeker en trekt hij het eerste punt van het seizoen over de streep. Inmiddels staat de rechtsbuiten op zeven goals en zes assists in vijftien wedstrijden en zo lijkt er voor hem dit seizoen nog veel moois te wachten te staan.

Lees ook