DE TEGENSTANDER | Op Romeinse herhaling

DE TEGENSTANDER | Op Romeinse herhaling

Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord speelt in de derde groepswedstrijd van Poule E van de Champions League tegen een oude bekende. Net als in het vorige Europese seizoen speelt Feyenoord tegen de ploeg uit Rome. Als scheidsrechter is aanwezig de Duitse arbiter Tobias Stieler, de VAR deze wedstrijd is Bastian Dankert.

 

Historie
Feyenoord en SS Lazio Roma kruisten tweemaal eerder de degens voor een dubbele ontmoeting. De club, opgericht in 1900, is de oudste van de twee bekendste clubs uit de hoofdstad van Italië. Tevens ook de meest beruchte, vanwege een groot deel van de (fascistische) achterban. Meermaals werd de club al bestraft voor het gedrag van haar ultra’s. De geschiedenis van de club staat tevens in het teken van omkoopschandalen die de club tweemaal terugwierpen naar de Serie B en Serie C. De Romeinen knokten zich iedere keer weer terug en wisten in totaal twee keer de landstitel te vieren, waarvan één keer zelfs een dubbel. Zeven maal werd de beker gewonnen. En de club wist in 1999 beslag te leggen op de laatste UEFA Cup Winners’ Cup het toernooi dat in 2000 opging in de UEFA Cup. Het jaar 2000 was tevens het Feyenoord en SS Lazio elkaar ontmoetten in de Champions League. Tegen het team dat later dat seizoen de dubbel in eigen land pakte werd het 1-2 in Rome en 0-0 in de Kuip. In een poule met Olympique Marseille, Chelsea en Lazio werd Feyenoord derde en was het uitgeschakeld. In het verleden was er één transfer tussen beide clubs, namelijk die van Stefan de Vrij. Hij vertrok voor 7 miljoen euro naar Rome. Hiervan heeft Feyenoord nooit het volledige bedrag mogen ontvangen.

 

Actueel
Lazio Roma is wisselvallig begonnen aan de nieuwe competitie. Met één gelijk spel, vier overwinningen en evenveel nederlagen vindt het zichzelf terug op de negende plaats. De club eindigde in het vorige seizoen nog op plek 2, op geruime afstand van Napoli maar ver boven AS Roma. SS Lazio verloor van de eerste vier wedstrijden drie keer en lijkt dus steeds beter in vorm te komen. De ploeg heeft veel last gehad van de transfer van Milinkovic-Savic. Het scoren van doelpunten wil bij Lazio Roma niet vlotten. In elf officiële wedstrijden staat de teller op 15 goals. De thuiswedstrijd in het vorige seizoen bewees andermaal wat voor heksenketel Stadion Feijenoord kan zijn. Trainer Sarri noemde de Kuip zelfs een psychiatrische instelling en gaf onbedoeld een voor Feyenoordsupporters prachtig compliment. Voor zover bekend heeft de ploeg van Maurizio Sarri geen blessures of schorsingen voor zijn basiself in Europees verband. De trainer staat sinds 2021 aan het roer in Rome.

 

Analyse tegenstander
Met Ciro Immobile, Felipe Anderson, Mattia Zaccagni, Gustav Isaksen, Taty Castellanos en Pedro heeft SS Lazio een aantal levensgevaarlijke aanvallers. Met het vertrek van Milinkovic-Savic is er flink doorgeselecteerd. Guendouzi kwam over van Olympique Marseille en Kamada werd gekocht van Eintracht Frankfurt en Rovella gehuurd van Juventus. De versterkingen van SS Lazio lijken vooralsnog vooral op kwantiteit. Het grootste zwakke punt van Lazio lijkt op voorhand op de backpositie te zijn. Nicolo Casale en Alessio Romagnoli zijn nog steeds het centrum dat Feyenoord vorig jaar ook al tegen kwam, evenals keeper Ivan Provedel. Ciro Immobile lijkt op tijd fit te zijn voor de ontmoeting met Feyenoord. Al is dat nog niet helemaal zeker.

 

Vermoedelijke opstelling:
Provedel; Lazzari, Casale, Romagnoli, Marusic; Guendouzi, Rovella, Anderson; Alberto, Immobile, Zaccagni

Lees meer over
Lees ook