Zechiël: 'Probeer elke dag gas te geven'

Zechiël: 'Probeer elke dag gas te geven'

50 reacties 50
Bron: Kein Geloel
Foto: VK Sportphoto

In de podcast Kein Geloel, een podcast voor en door Feyenoord-supporters, is niemand minder Gjivai Zechiël te gast. Zechiël debuteerde dit jaar bij Feyenoord 1 en kon zijn geluk niet op. De jonge middenvelder gaat in gesprek met Tim Hartog en Johan Brinkel over zijn voetballeven. 

Gjivai Zechiël vertelt dat hij als jeugdspeler al lang op de radar stond van Feyenoord en andere clubs, maar gekozen heeft voor ‘het plezier’ bij Sparta Rotterdam. ‘Ik ben best een gevoelige jongen en bij Feyenoord is het best wel hard’, aldus de middenvelder. Vanaf de O15 stapte Zechiël wel over naar Feyenoord, ondanks de andere clubs die aan hem trokken. De 19-jarige Rotterdammer vertelt dat de corona-jaren zwaar waren, doordat ze niet volledig konden trainen.

Bij de O18 bij trainer Melvin Boel krijgt Zechiël zijn vaste contract en beleefde hij een erg goed jaar. Vorig seizoen zat de verdedigende middenvelder bij de O21 en het was lastig voor hem, omdat er soms jeugdspelers uit Feyenoord 1 terugkwamen naar O21 en hij dan naar O18 terug ging. ‘Ik vond het moeilijk om mentaal die knop om te zetten. Om weer gas daar te geven.’ Na de winterstop vertrok Antoni Milambo naar Feyenoord 1 en kon Zechiël een basisplaats krijgen bij de O21. Dit deed hem goed en zorgde voor de volgende stappen in zijn ontwikkeling.

In de recente zomerstop is Zechiël door blijven trainen, in de hoop aan te kunnen haken bij Feyenoord 1. ‘Het talent wat ik heb gekregen van God, dan kan ik Feyenoord 1 halen. Je kan het, doe het gewoon, het is Gods plan.’ Zechiël mocht samen met Leo Sauer mee op trainingskamp en dat ging goed, Zechiël mocht minuten maken. Toen kwam de oefenwedstrijd tegen Villareal in een volle Kuip en Zechiël voelde dat er kansen waren. ‘Toen ging ik vol spanning toe naar de voorbespreking en toen zag ik mijn naam op 6’, aldus een trotse Zechiël over zijn eerste moment in De Kuip. De Rotterdammer gaat deze wedstrijd nooit meer vergeten: ‘Dat was kippenvel.’

Vanaf daar is het allemaal snel gegaan. Zechiël vertelt dat zijn hele familie Feyenoord support. Zijn familie is belangrijk voor hem en helpen Zechiël om keuzes te maken, vandaar ook de definitieve keuze voor Feyenoord. Een goede keuze voor Zechiël. Want in de rust van de wedstrijd tegen Almere City, 27 augustus 2023, kwam Sipke Hulshoff tegen Zechiël zeggen dat hij ‘ready’ moest zijn. En na de 5-1 was het dan zover, zijn officiële debuut in de eredivisie. Zechiël weet het nog: ‘Toen wees Marino (Pusic red.) naar mij: lopen. En toen ik van: so, het gaat gebeuren.’ De wedstrijd ging met 6-1 naar Feyenoord, waarbij Zechiël ongeveer vijftien minuten mocht spelen.

In het interview vertelt Zechiël dat hij nog fysiek sterker moet worden en nog beter wil leren keuzes maken. ‘Het kan altijd beter, er kan altijd een betere keuze gemaakt worden. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik vrij ben in mijn hoofd.’ Zechiël vertelt over de topsportmentaliteit, faciliteiten en staf die er bij Feyenoord zijn, daar is hij trots op en al die facetten helpen hem in zijn ontwikkeling. Zechiël heeft ook nog wel tips voor de jonge voetballers die prof willen worden: ‘Blijven geloven in hun zelf. Ook als je op de bank komt zitten, blijf geloven. Probeer elke dag gas te geven.’

Lees ook