El Ahmadi: 'JP was de verbinder'

El Ahmadi: 'JP was de verbinder'

5 reacties 5
Bron: Vi.nl
Foto: Pro Shots

Oud-Feyenoorder Jean-Paul van Gastel is afgelopen week aangesteld als trainer/coach van NAC Breda. Na assistent bij o.a. Feyenoord, is NAC de eerste klus van Van Gastel als hoofdtrainer in de eredivisie. Wat heeft Jean-Paul van Gastel gemaakt tot de trainer die hij nu is? Op VI Pro staat een artikel, waarbij ook goede bekenden Giovanni van Bronckhorst en Karim El Ahmadi aan het woord komen.

De 51-jarige Van Gastel ziet zijn thuis vroeger als een echt NAC-gezin: ‘Als kind gingen we op zaterdagavond altijd samen naar de Beatrixstraat.’ Als Van Gastel tien jaar is, mag hij aansluiten bij de jeugdopleiding van NAC. Toch breekt JP, zoals hij door velen genoemd wordt, niet door bij NAC. Bij concurrent en aartsrivaal Willem II maakt hij de stap naar het betaald voetbal. In juli 1995 maakt de middenvelder de overstap naar Feyenoord, waar hij vele successen kent. Van Gastel is aanvoerder, wint de KNVB-beker, wordt landskampioen en debuteert in die periode ook in het Nederlands Elftal. Van Gastel speelt tot 2002 bij Feyenoord.

Goede vriend Giovanni van Bronckhorst snapt wel dat Van Gastel aan de slag gaat bij NAC. Van Bronckhorst kent Van Gastel dan ook goed als speler en trainer. Samen speelden ze bij Feyenoord, samen hadden ze het oranje aan van het Nederlands team, samen waren ze assistent-trainer onder Koeman en Rutte maar ze pakten samen ook de eerste landstitel in achttien jaar; Gio als hoofdtrainer en JP als zijn trouwe assistent. Van Bronckhorst over zijn collega en vriend: ‘Bij JP weet je snel wat je aan hem hebt. Hij is heel duidelijk.’ Van Bronckhorst vertelt dat Van Gastel de duidelijkheid creëerde die spelers nodig hebben door zijn felle en uitgesproken houding. Na Feyenoord gingen beide mannen naar China, om daar tijdens de Covid-pandemie nog verder op elkaar aangewezen te zijn. In die periode zaten er namelijk acht teams, tien weken, samen in een hotel. Daar is hun band nog sterker geworden.

Van Bronckhorst gaat dieper in op de trainer Van Gastel. Hij geeft aan dat JP enorm belangrijk was in de tijd dat Feyenoord prijzen pakte. Hij bereidde de trainingen minutieus voor en was verantwoordelijk voor de analyse van de tegenstander. ‘We hadden allebei een drang naar perfectie’, aldus Van Bronckhorst. De oud-trainer van Feyenoord haalt een anekdote aan waarbij ze een volledig nieuw systeem wilde proberen (3-5-2), waarbij de beide heren urenlang beelden keken en zich tot in de puntjes voorbereidden terwijl het systeem maar enkele keren werd toegepast in de wedstrijd zelf. Van Bronckhorst denkt dat Van Gastel gaat slagen bij NAC, mede door alles wat zij bij Feyenoord en in China hebben meegemaakt: ‘Hij kent het klappen van de zweep.’

Karim El Ahmadi speelde onder Van Gastel, in zijn eerste periode in 2011 maar ook later bij zijn terugkeer in Rotterdam. Voor Feyenoord begint dan de succesvolle periode, met de landstitel in 2017 als hoogtepunt. El Ahmadi wint overigens in dat jaar De Gouden Schoen, waarbij hij wordt gezien als beste speler van de eredivisie. Over Van Gastel is hij duidelijk: ‘Hij kon echt iedereen raken.’ El Ahmadi zag de assistent-trainer als verbinder, maar geen verbinder die er alleen voor de sfeer was. Sterker nog El Ahmadi waardeerde het enorm dat Van Gastel er niet was om vriendjes te maken. ‘JP zal zich nooit inhouden.’

Van Gastel was veel met de middenvelder bezig. Van Gastels schot was zijn specialiteit en dat wilde hij overbrengen op El Ahmadi, zodat hij meer zou gaan scoren. Mooi detail: in 2011-2012 scoorde El Ahmadi uit bij NAC en vierde dat samen met Van Gastel. El Ahmadi genoot van Van Gastel omdat zij beiden op een soortgelijke positie speelden en Van Gastel het beste uit hem wist te halen. El Ahmadi is dan ook niet verbaasd dat Van Gastel bij NAC de positie van hoofdtrainer gaat bekleden. El Ahmadi vindt het, ondanks wat sommigen zeggen, geen slecht instapmoment voor Van Gastel omdat het eigenlijk alleen maar beter kan gaan dan het nu gaat.

Lees ook